Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сепаратистки лидери в Източна Украйна зоват за евакуация

[post-views]
Сепаратистки лидери в Източна Украйна зоват за евакуация

Лидерите на две самообявили се републики в Източна Украйна призоваха цивилните да се евакуират на фона на влошаваща се ситуация в сигурността, включително засилване на  обстрел през линията на контакт с украинските правителствени сили.

Лидерът на Луганската народна република настоя жителите да се евакуират в Русия.

„За да се предотвратят цивилни жертви, призовавам жителите… да тръгнат към Руската федерация възможно най-скоро“, обяви Леонид Пасечник в изявление, предаде АФП.

Лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин заяви, че започва евакуация на цивилните заради нарастващите опасения от мащабен военен конфликт, предаде Ройтерс. Той добави, че Русия се е съгласила да осигури подслон на напусналите. Първо ще се евакуират жени, деца и възрастни.

Около 16.30  в центъра на Донецк завиха сирени.

Запитан за евакуацията от Донбас, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма информация за ситуацията в региона и че не знае дали това е съгласувано с Русия, предаде Интерфакс.

Малко преди това руският президент Владимир Путин призова управляващите в Украйна да преговарят с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, като се позова на нарастващото напрежение в района.

Американския държавен секретар Антъни Блинкън заяви в Мюнхен, че интензивният минометен обстрел в Източна Украйна през последните 48 часа е част от руските усилия да създадат „фалшив претекст“ за нахлуване в страната.

Руският външният министър Сергей Лавров обвини Киев за обстрела и подчерта, че той е в нарушение на Минските споразумения

Френският президент Еманюел Макрон, германският първи дипломат Аналена Бербок и американският министър на отбраната Лойд Остин заявиха по-рано, че засега не виждат деескалация от страна на Москва, въпреки съобщенията, че много руски военни са се върнали в базите си.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани