Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Ценности и еврофондове

Евросъюзът има правото да намалява финансирането на държави членки, които нарушават стандартите за върховенство на закона. Това постанови в сряда Съдът на ЕС. Така той отхвърли жалбите на Полша и Унгария. Решението е окончателно и с него Европейската комисия получава право да съкращава и спира средства на всяка страна член, която нарушава демократичните права и свободи.

Opening remarks by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Това е знаково решение, което показва накъде ще върви Евросъюзът в следващите години. Унгарският премиер Виктор Орбан и полската консервативна партия „Право и справедливост“ години наред ходят по нервите на Брюксел, а и на богатите държави – донори в ЕС, като се стремят да изградят мек авторитаризъм в своите страни чрез подчиняване на медиите, съдебната система, университетите и гражданските организации. Евросъюзът е свободна търговска зона, но и общност на споделени ценности. Затова Брюксел указва на Унгария и Полша, че вървят по грешен път.

Решението на Съда на ЕС от тази сряда ще повлияе върху разпределението на огромни суми. Споровете за върховенството на закона вече блокираха достъпа на Полша до 36 млрд. евро средства на ЕС за възстановяване от пандемия – сума, равна на 7% от БВП на страната. Своеволията на Орбан по отношение на демократичните права пък вече затвориха достъпа на Унгария до 7 млрд. евро за борба с последиците от пандемията. В бъдеще пропуснатите ползи за двете държави могат да нараснат значително. На пръв поглед не изглежда справедливо гражданите на Полша и Унгария да бъдат наказвани за авторитарните нагласи на своите лидери. Но пък от кого са избрани тези лидери? Пак от гражданите. Така че те трябва още веднъж да премислят дали не са сбъркали, доверявайки се на Орбан и поляка Качински.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани