Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Буря в чаша вода: ЕК няма да вземе отношение по нов протоколен гаф с Фон дер Лайен

[post-views]
Буря в чаша вода: ЕК няма да вземе отношение по нов протоколен гаф с Фон дер Лайен

Европейската комисия няма да прави въпрос от нов протоколен гаф, в който бяха замесени председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви днес говорител на комисията.

Да се опитаме да не предизвикваме буря в чаша вода, призова той по повод разпространените кадри в много европейски медии, в които се вижда, че миналата седмица угандийският външен министър Джедже Одонго не стиска ръката й за поздрав при пристигането си за участие в срещата ЕС-Африка в Брюксел. Одонго кимва към Фон дер Лайен, а след това се ръкува с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Никога ЕК не е поставяла въпроса за протоколни гафове, Фон дер Лайен няма упрек към никого и не е разговаряла по този въпрос с останалите трима участници в случая, поясни говорителят. Той добави, че председателят на ЕК е изцяло посветена на решение на кризата с Украйна.

Комисията не е заявявала, че е имало гаф, това е работа на медиите. Моля да оставите Фон дер Лайен извън тази история, настоя говорителят.

Миналата година Фон дер Лайен бе жертва на друг сходен случай на пренебрежение по протокол при посещение в Анкара за обща среща с Шарл Мишел и турския президент Реджеп Ердоган. Случаят стана известен като „Дивангейт“, защото двамата мъже се разположиха на столове един до друг, а председателят на ЕК бе оставена да седне на странично канапе. Тогава Фон дер Лайен реагира остро, а същият говорител на ЕК разясни, че тя има равни права с Мишел и явно не е получила полагащото й се уважение.

По повод новия случай говорител на Мишел обясни, че председателят на Европейския съвет е бил гърбом към Фон дер Лайен и не е видял какво се случва. При инцидента в Анкара видеозаписи показаха, че Мишел вижда как Фон дер Лайен остава без стол, но остава безучастен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани