Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън обяви нови санкции срещу Русия заради Украйна

[post-views]
Байдън заплаши с вето проектозакон, който предвижда само помощ за Израел, но не и за Украйна, нито пък план за ново финансиране за граничната охрана

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви икономически санкции и рестрикции върху износа към Русия, предадоха световните агенции.

„Путин избра пътя на тази война в Украйна и той и Русия ще понесат последиците на новите санкции“, заяви държавният глава, цитиран от Асошиейтед прес. Президентът допълни, че Русия е предприела с нищо непредизвикано нападение срещу Украйна и че действа до голяма степен, както САЩ са го предвидили, предаде Ройтерс. Той определи действията на Русия в Украйна като чиста агресия, допълва Ройтерс.

Президентът подчерта, че Путин ще се превърне в парий на международната сцена след решението си да атакува Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес. Той добави, че не предвижда да говори с руския държавен глава, но допълни, че опцията за санкциониране на Путин е също на масата на дискусиите.

Президентът обяви също така разполагане на допълнителни военни от САЩ в Германия, предаде Ройтерс. Той каза, че САЩ ще защитават и най-малкото късче от територията на НАТО, но няма да изпратят военни в Украйна, предаде Франс прес.

„Нашите въоръжени сили не отиват в Европа, за да се сражават в Украйна, а за да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток“, заяви той.

Байдън каза, че САЩ ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари и йени и че четири допълнителни руски банки ще бъдат санкционирани, сред които и ВТБ.  Санкционирани ще са и олигарси и високотехнологичният сектор. Налага се и контрол на експорта към Русия. Всичко това ще има тежка цена на руската икономика едновременно и незабавно, допълни той. Санкционираните банки притежават авоари в размер на 1 трилион долара.

Но Байдън се въздържа да наложи някои от най-тежките санкии, в това число и изключване на Русия от системата за разплащане СУИФТ, отбелязва АП.

Байдън прогнозира, че следващите седмици и месеци ще бъдат тежки за украинците. Той предупреди Русия, че ако тя продължи с кибератаките, то САЩ ще отвърнат на това.   

Президентът каза, че работи за гарантиране на световните енергийни доставки. Той призова петролните и газовите компании да не експлоатират кризата в Украйна и да увеличават цените.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани