Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна: Руската армия влезе в столицата Киев

[post-views]
Украйна порази цели в Санкт Петербург с дрон местно производство

Руски военни части влязоха в украинската столица Киев, след като града беше подложен на масиран ракетен обстрел. Съобщения за въздушни удари и тежки боеве идват от почти всички области на Украйна, като най-интензивните от тях се водят в североизточните части на страната. Така изглежда ситуацията в Украйна във втория ден от руската военна инвазия. Президентът на страната Володимир Зеленски обяви пълна мобилизация и призова хората да не се предават.

От ранните часове на петък Киев е подложен на постоянен ракетен обстрел. По последни данни на украинското министерство на отбраната руски военни части са успели да влязат в столичния квартал Оболон, като според тях основната им цел да стигнат президентския дворец.

Тежки боеве се водят и в околностите на Киев, като през деня руската армия, след внушителна въздушна подкрепа от над 200 хеликоптера е успяла да завземе ключовото летище Антонов.

Експерти посочва, че това ще позволи на Кремъл да разгърне по-бързо основните си военни части, с които да превземе столицата.

Властите в града призоваха, хората да намерят убежище, а всеки който е готов да защитава града, може да получи оръжие.

Съобщения за въздушни удари идват от почти всички части на страната от Мариупол и Одеса на юг до Харков и Краматорск на север.

Според официалните данни на украинските власти от началото на руската инвазия страната е загубила най-малко 157 души, ранените са над 300. Пак по данни на украинските военни въоръжените сили са понесли сериозни материални загуби, като унищожено голямо количество военни обекти и техника. Украинските военни посочва, че освен военни обекти руските ракети падат в населени райони, като по данните им при въздушни удари са унищожени 33 цивилни обекта.

Твърдения, които руската страна побърза да отрече, като посочи, че въздушните й сили продължават да насят единствено прецизни удари по военни цели.

Според доклад британското министерство на отбраната руската армия също търпи сериозни загуби, като в боевете са загинали най-малко 450 руски войници.

За сега обаче какво точно се случва на фронта в Украйна не може да се каже със сигурност, защото събитията се променят с твърде бързи темпове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани