Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изясняваме причините за забавянето на Ф-16

[post-views]
Изясняваме причините за забавянето на Ф-16

Спирдон СПИРДОНОВ

Вече сме в разговори с правителството на САЩ и до края на февруари или началото на март очакваме посещение на съответните специалисти, каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на въпрос на народния представител Ангел Георгиев относно неустойки поради забавянето на доставката на изтребители Ф-16 Блок 70. В същото време ще се проведат и редица конферентни разговори. Тези консултации, посочи министърът, ще изяснят възможните компенсации, които би могла да получи България, респективно нашите ВВС.

От отговора стана ясно, че в самия договор няма срок за прекратяване в момента на неговото изпълнение. Това е процес, който може да се инициира от купувача по негово желание на основата на легитимно искане, отбеляза министърът. Преди консултациите не е уместно да говорим какви биха били следващите стъпки, смята Стефан Янев. Той допълни, че това е сложен договор, с много компоненти и преценката за корекции в неговите анекси могат да се направят, когато се знае цялата картина. „Не е лесен нито за четене, нито за изпълнение този договор. Защото освен за доставка на самолетите той е и за поддръжка на техниката”, подчерта министърът.

Обяснено бе, че в подобни случаи, когато договорите са от типа правителство/правителство, общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие едни към други. Тоест гарантът за изпълнение на договора за доставка на Ф-16 Блок 70 е правителството на САЩ. В такива случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договорът е сключен за нуждите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувачът може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на „стоката”. Всички разходи са за сметка на купувача. Правителството на САЩ се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения”, допълни министър Янев.

От посолството на САЩ обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. „Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма”, допълниха от дипломатическата мисия.

Според параметрите на сделката България купува 8 изтребителя. Очакванията бяха първите 4 бойни самолета да бъдат доставени до средата на 2023 г., а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябваше да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора. Стойността на проекта е 2,2 млрд. лв., като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от гласуваните дотогава 1,8 млрд. лв.

Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден, без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани