Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кораби от ВМС плават на учения

[post-views]
Кораби от ВМС плават на учения

Кораби от ВМС плават на учения

Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море през настоящата седмица, съобщиха от ВМС. Фрегата „Дръзки” от състава на дивизион патрулни кораби с командир капитан II ранг Стоян Христов плава за провеждане на първото за годината тактическо учение на единичния кораб. По време на учението се отработват основни дейности, като организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и борба за живучест на кораба.

В същия период на море са и три кораба от състава на дивизион противоминни кораби. Минен ловец „Цибър” с командир капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев и рейдови миночистач „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” с командир лейтенант Денислав Сивев плават за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които се изпълняват, са свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции.

Отработват се дейности по повишаване на подготовката на екипажа за изпълнение на задачи на море в интерес на видовете отбрани и защити, борба за живучест и търсене и спасяване на човек, паднал зад борда. Изпълняват се бойни упражнения по използване на артилерийското оръжие за отразяване на атаките на въздушен противник и за унищожаване на дънни и котвени неконтактни мини. Минен ловец „Струма” с командир капитан III ранг Пламен Василев плава за осветяване на надводната обстановка и контрол на корабоплаването.

Ученията на „Дръзки” и „Цибър” са част от подготовката на корабите за предстоящото им плаване за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) и Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2) през март–април тази година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани