Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На фона на конфликта първи сигнали от Киев и Москва за началото на преговори

[post-views]
Назначен от Русия представител в украинската Запорожка област съобщи за 6 загинали и най-малко 20 ранени при обстрел на украинската армия

На фона на интензивните военни действия в Украйна дойдоха и първите сигнали от Киев и Москва за евентуални преговори.  По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов на преговори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Пексов също заяви, че Москва е готова да седне на масата за преговори, в случай, че украинската армия се предаде.

Русия е готова за преговоря с Украйна при условие, че страната „свали оръжието и се предаде. Това заяви и руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти.

Лавров допълни, че Русия няма за цел да окупира Украйна, а напротив да освободи украинците от потисничеството на управляващия елит.

Руският президент взе решение за провеждането на специална операция,  за да разоръжи е денацифицира Украйна, с което да върне свобода на украинците, които ще могат сами да избират съдбата си, каза още първия дипломат на Москва.

Изказването на Лавров дойде часове, след като украинският президент Володими Зеленски призова за пореден път намиране на политическо решение и дори намекна, че страната е може да се откаже от амбиции да се присъедини към НАТО.

Междувременно международната общност поднови апелите си за край на войната. В опит да упражни натиск в Русия, ЕС наложи нов пакет от икономически санкции, като този в път в списъка с физически лица влязоха руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

Наред с Европа, САЩ, Австралия, Канада и Япония също обявиха пакет със санцкии срещу Русия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани