Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме 170 години от рождението на майор Олимпий Панов

[post-views]
Започнаха националните чествания, посветени на героизма на майор Олимпи Панов

Спирдон СПИРДОНОВ                      

Националните чествания са под патронажа на министъра на отбраната Стефан Янев

Тази година се навършват 170 години от рождението на майор Олимпий Панов и 135 години от неговата гибел. Левски го наричаше „Братленце Панов”, а Каравелов – „Гълъб Панов”. Помни се и категоричното Ботево възклицание: „Олимпий е отличен момък”. Той е фактическият главнокомандващ в победоносната за нас Сръбско-българска война, когато защитихме Съединението на България. За предстоящите чествания е създаден Национален организационен, който е изготвил програма със събитията през цялата 2022 г. В писмо до председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков министърът на отбраната Стефан Янев съобщава, че приема предложението честването да бъде под негов патронаж.  Председател на комитета е академик Георги Марков, заместник-председатели са  генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров и генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, председател на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса (ААРЗ), която носи името на Олимпий Панов. В програмата за честванията са включени тържествено събрание в София на 17 юни и автопоход до родното място на майор Панов в Молдова. 

В Русе на 22 февруари с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти с командир подполковник Павлин Илиев се състоя тържествената церемония по повод на 135 години от разстрела на майор Панов и офицери от Русенския гарнизон. Организатори на първата проява от програмата бяха ААРЗ „Олимпий Панов”, Община Русе, Община Попово и Клуб 45, който обединява преминалите през славната 45-а армейска артилерийска бригада.

Събрахме се тук, за да се поклоним пред паметта и делото на един велик българин, роден в Бесарабия, майор Олимпий Спиридонов Панов, посочи в своето слово пред паметника ген. Тотомиров. Днес, когато времената са бурни, както някога, ние сме длъжни да запазим трезвата си мисъл и да отдаваме почит на хората, които са жалонирали нашата държава след Освобождението, каза в приветствието си към участниците полковник от запаса Трифон Трифонов, заместник-кмет на Община Попово и заместник-председател на ААРЗ.

Панихида за загиналите отслужи архимандрит Симон. В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на офицерите от ААРЗ от името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, Клуб 45, СОСЗР, кметовете на Русе, Търговище, Разград, Попово и Две могили, както и Тракийското дружество в Търговище.

В поклонението се включиха още председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, кметът на Две могили полковник от запаса Божидар Борисов, майор от запаса Димитър Вълков – председател на РС на СОСЗР, и плеяда артилерийски командири от София, Русе, Пловдив, Разград, Търговищ, Попово, Две могили и други градове от страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани