Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на Апостола Васил Левски

[post-views]
Почетоха паметта на Апостола Васил Левски

На площад „Васил Левски” в Карлово се проведе възпомeнателна церемония по повод на 149 години от обесването на Апостола на свободата с участието на Военния духов оркестър и представителни роти от 1-ви механизиран батальон при 61-ва Стрямска механизирана бригада с командващ зарята майор Милен Проданов – заместник-командир на батальона.

Да се преклонят пред живота и делото на най-значимата героична личност в историята на България на площада присъстваха председателят на Народното събрание на Република България Никола Минчев, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и др.

Почетоха паметта на Апостола Васил Левски

Слова за идеалите, които е следвал Апостола, произнесоха  Никола Минчев и д-р Емил Кабаиванов. Последва минута мълчание, в която граждани и военнослужещи се преклониха пред подвига и делото на великия син на България, посветил живота си на борбата за свобода и независимост на нашата Родина. Церемонията приключи с илюминации, озарили небето над Карлово.

На следващия ден в църквата „Света Богородица“, където Левски е служил като йеродякон Игнатий, бе отслужена тържествена света литургия.

В Пловдив годишнината беше отбелязана с церемония пред Паметника на Апостола на хълм Бунарджика.

Тържествено слово произнесе Живка Аджеларова – член на Общински комитет „Васил Левски“. Младата жена прочете „Писмо от живеещите в XXI век”. В него тя разкрива трудния избор на съвременния българин дали да остане в Родината, или да потърси друг живот извън нея.

Пред Паметника на Васил Левски в Стара Загора също се проведе поклонение и военен ритуал. Заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий отслужи Старозагорският митрополит Киприан. На тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя участваха военният духов оркестър на 2-ра бригада и личен състав от в. ф. 44200.

На церемониите в различните гарнизони в страната присъстваха представители на централната и на местната власт, военнослужещи, граждани и ветерани. Бяха организирани художествени изяви, поетични рецитали и бяха поднесени цветя в памет на Апостола.

Най-ново

Единична публикация

Избрани