Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев: В XXI век военни удари по суверенна държава са абсолютно недопустими

[post-views]
Президентът Румен Радев: В XXI век военни удари по суверенна държава са абсолютно недопустими

Към момента ситуацията в Украйна не поражда пряка военна заплаха за сигурността на България, заяви държавният глава

В XXI век в Европа е абсолютно недопустимо да се нанасят военни удари по суверенна държава. Това каза вчера президентът Румен Радев след извънредна консултативна среща заради ситуацията в Украйна. В нея взеха участие шефовете на правителството и парламента, министрите на отбраната, на външните работи, финансите и транспорта, както и началникът на отбраната и директорите  на служба „Военно разузнаване“ и на ДАР. Радев  определи военните действия на Русия като пълномащабна конвенционална операция с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна.  По данни на всички служби е преценено, че към момента няма пряка военна заплаха за България, но има редица рискове, поясни върховният главнокомандващ.

България остро осъжда руската агресия в Украйна, заяви премиерът Кирил Петков. Като член на ЕС и НАТО ще бъдем партньор, на който нашите съюзници могат да разчитат, увери министър-председателят.

Военната интервенция от страна на Руската федерация в Украйна е абсолютно неприемлива, написа министърът на отбраната Стефан Янев във Фейсбук. Според него действията на руските власти не само продължават линията на грубо показване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани