Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стефан Янев: Съвместните полети демонстрират единство

[post-views]
Стефан Янев: Съвместните полети демонстрират единство

Охраната на въздушното ни пространство е в контекста на единството на Алианса

„Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство. Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави – членки на НАТО и Европейския съюз“, каза министърът на отбраната Стефан Янев в 3-та авиобаза Граф Игнатиево при съвместното си посещение с министъра на отбраната на Кралство Испания Маргарита Роблес. По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на Алианса, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в срещата и от испанския му колега.

„Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото“, каза още министър Янев.

В рамките на посещението в авиобазата беше проведена среща между министрите на отбраната на България и Испания, по време на която беше подчертано традиционно доброто сътрудничество между двете страни и въоръжените им сили.

„Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно“, каза Маргарита Роблес. 

Двамата министри посетиха авиобаза Граф Игнатиево и инспектираха изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските ВВС. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

Испанските самолети у нас поддържат готовност за действия, както и българските МиГ-29. Това е 15 минути готовност по стандартите на НАТО. Решението да поискаме засилена охрана на въздушното ни пространство беше взето от правитгелството в края на януари.

Четирите самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II са тук със 130 военнослужещи от испанските военновъздушни сили, които обезпечават тяхната работа, а мисията им ще приключи към края на март.

Испанските самолети Eurofighter EF-2000 Typhoon II, които изпълняват съвместно с българските усилена охрана на въздушното ни пространство, носят съвместно дежурство на земята, но не летят заедно. Те са в готовност непрекъснато. Полетите и избор на двойка за мисия се ръководят от Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани