Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Точни и безпощадни

[post-views]
Точни и безпощадни

Днес приключва полевото обучение на „Корен” на формированията от 4-ти артилерийски полк

С марш на собствен ход от полигон „Корен” до пункта за постоянна дислокация днес завършва поредната полева подготовка на формирования от състава на 4-ти артилерийски полк. Обучението започна в понеделник с изнасяне на военните колони и заемане на райони за разполагане. Във вторник полевото обучение на „Корен” продължи с организация на боя на местността – рекогносцировка и организация на взаимодействието с групата от батальон ISTAR на 61-ва бригада. В сряда се състоя тренировка по стрелба и управление на огъня на дивизионите. А вчера бе проведена обща тренировка, насочена като подготовка за тактическото учение с бойни стрелби на полка през май.

Всъщност целта на цялото полево обучение бе да се отработват обстановки и задачи, които се очакват на полковото учение, ръководено от командването на Сухопътните войски. Отдавна не бяхме изкарвали толкова много бойна техника на „Корен” – около 100 единици, и близо 400 военнослужещи. Наблегнахме на маньовъра с въоръжение и техника, както и на командването и управлението. Изпълнихме огневи задачи с реални бойни стрелби, посочи командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев.

В полевото обучение участваха артилерийският дивизион 152-мм оръдие гаубица Д-20 с командир подполковник Александър Младенов, дивизионът 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, командван от подполковник Георги Янчев, противотанковият дивизион с управляем ракетен комплекс (ПТУРК) „Конкурс” с командир подполковник Коста Делев и 301-ви артилерийско-технически дивизион с командир подполковник Веселин Петров. При изпълнението на задачите артилеристите си взаимодействаха с разузнавателна група от батальон ISTAR на 61-ва Стрямска бригада.

В един от дните командирът на бойна машина от системата за залпов огън БМ-21 „Град” старши сержант Божидар Гроицов по традиция сложи „мустаци” на ефрейтор Борислав Нойков с чернилка от тръбите в ПУС-96, защото е произвел първите изстрели със системата заместител. А ефрейторът е един бъдещ командир на машина и харесва девиза на един от дивизионите: „Точни и безпощадни”.

Контрол на действията на артилеристите оказваше полковник Петър Кръстанов – началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в Командването на Сухопътните войски. Работата на военните журналисти подпомагаше майор Емил Григоров. А за придвижването им по хълмовете на „Корен” със своя половинвековен „всъдеход” УАЗ-452 се грижеше старшина Коста Костов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани