Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тревога сред воинството в Плевен заради гарнизонния военен клуб

[post-views]
Тревога сред воинството в Плевен заради гарнизонния военен клуб

Красимир МИТОВ

Отправено е искане за временно настаняване на Плевенската филхармония в емблематичната сграда

Военнослужещите от Плевенския гарнизон са силно обезпокоени от появилата се информация за желанието на Плевенската филхармония да бъде настанена във Военния клуб за една година, докато трае ремонтът на зала „Катя Попова”, където тя се помещава. Разбира се, не се отчита фактът, че ремонтът може да продължи и повече от година.

С Писмо изх. № 13/01.02.2022 г., депозирано от директора на Филхармонията господин Любомир Дяковски пред община Плевен се предявява искане Филхармонията да ползва театралния салон и прилежащи три помещения за настаняване и провеждане на ежедневни репетиции и планирани концерти. От своя страна кметът на общината г-н Георг Спартански с Писмо изх. № 92-1129 – 1/02.02.2022 г. до министъра на отбраната Стефан Янев и министъра на културата Атанас Атанасов отправя искане да бъде разрешено настаняването на Филхармонията във Военния клуб.

Отдаването на театралния салон и помещения на Плевенската филхармония ще повлияе силно негативно върху цялата дейност на клуба. Ще се попречи на школите и съставите, които репетират в клуба, а в тях участват военнослужещи и техните семейства от формированията на територията на гарнизона. Ще се блокира дейността на военно-патриотичните организации и съюзи. О.з. полк. инж. Марин Шкодров, зам.-председател на Областния съвет на СОСЗР в Плевен смята, че това е неразумно решение и ще пречи на цялостния войскови живот, провеждан от Военния клуб. Полковник Петър Банков, командир на 12-а авиобаза в Долна Митрополия, смята, че е неразумно използването на Военния клуб като седалище на Филхармонията, тъй като хотелската част на клуба ежегодно се използва за настаняването на нашите колеги летци, командировани от базите „Безмер” и „Граф Игнатиево”, които провеждат планирани полети и няма да могат пълноценно да почиват от дейността на Филхармонията.

Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски е категоричен, че гарнизонния Военен клуб се ползва от военните формирования целогодишно за провеждане на различни мероприятия като: семинари, откриване на учебни години, клетви, присвоявания на офицерски и сержантски звания, поклонения, презентации на военната професия, анализи и др. Това е единственият салон на военнослужещите и ни е необходим от жизненоважно значение.

Областният град Плевен има достатъчно зали, които да бъдат отдадени на Плевенската филхармония, без да се пречи или блокира дейността на толкова много организации, а тяхното функциониране не може да има друго място освен гарнизонния Военен клуб. Военната общественост в Плевен се надява, че разумът ще надделее.

Най-ново

Единична публикация

Избрани