Информационен център на Министерство на oтбраната

Руското министерство на отбраната предложи на мирните жители на Киев безопасно напускане на града

Руското министерство на отбраната предложи на мирните жители на Киев безопасно напускане на града

Мирните жители на Киев могат да напуснат безпрепятствено украинската столица по маршрута Киев – Василкив, направлението е безопасно, заяви говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от Интерфакс.

“Искам да подчертая още веднъж, въоръжените сили на Руската федерация нанасят удари само по военни обекти. Нищо не заплашва мирното население”, добави той.

“Ръководството на Украйна и градските власти, след като обявиха комендантски час, увещават жителите на столицата да останат по домовете си. Това доказва още веднъж, че режимът в Киев използва жителите на града като “жив щит” за националистите, разположили артилерийски подразделения и бойна техника в жилищни квартали на столицата”, отбеляза генералът. Той отбеляза, че в Киев “безчинстват въоръжени банди мародери, грабители и националисти, получили оръжие в резултат на престъпното решение на властите да го раздава безконтролно на населението”.

Градските власти на Киев призоваха жителите на столицата да напускат жилищата си само при спешна необходимост. Боевете продължават в практически всички части на града, подчертаха властите в изявление, публикувано в “Телеграм”, предаде ДПА.

Жителите са посъветвани да напускат домовете си само за покупка на храна или лекарства.

Като цяло последната нощ премина относително мирно, с изключение на някои сблъсъци. Градът е зает да подготвя отбраната си, така че хората може да видят нови укрепления, капани за танкове и други отбранителни съоръжения, се добавя в изявлението.

Магазините и общественият транспорт работят тази сутрин. Метрото се движи на по-големи интервали. Комендантски час е в сила от 22 до 7 часа.

Властите на Киев призовават гражданите да помагат на съседите си, особено възрастните и тези, чиито роднини защитават страната. Освен това те ги подканват да наглеждат домовете на тези, които са напуснали града, за да предотвратят грабежи.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top