Информационен център на Министерство на oтбраната

31-ви механизиран батальон-Хасково чества 20 години от своето създаване

31-ви механизиран батальон-Хасково чества 20 години от своето създаване

31-ви механизиран батальон-Хасково чества 20 години от своето създаване. Празникът започна с тържествено строяване, прочитане на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и подполковник Светослав Годинов, командир на 31-ви механизиран батальон. Подполковник Годинов произнесе слово, в което разказа накратко през какви предизвикателства е преминал батальонът през изминалите 20 години, като подчерта, че постигнатото досега е плод на усилията на всеки един, служил тук. Той пожела на личния състав „преди всичко здраве и все така да бъдем „обединени в целите!”. Поздравление към личния състав произнесе и бригаден генерал Станимир Христов, който поднесе на подполковник Годинов плакет.

От своя страна командирът на батальона връчи юбилейни монети на командира на бригадата и на бившите командири на 31-ви мб – полковник Данчо Николов (в периода 30.09.2010 г. – 01.09.2013 г.) и подполковник Николай Александров (в периода 01.09.2013 г. до 01.10.2018 г.) с благодарност за поставените добри основи.

По повод празника беше проведен показ на въоръжение и техника и информационна борса в района на военното формирование. Отбелязването започна още на 24 февруари с с турнир по стрелба с пистолет „Макаров”, в който участваха 17 отбора от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, от Областна дирекция на МВР-Хасково, ТД „Национална сигурност”, РС „Изпълнение на наказанията“, ОЗ „Охрана – Хасково”, Военна полиция и др.Кратка историческа справка за военно формирование 52740 Хасково:На 1 март 2002 г. на основание заповед на Министъра на отбраната е създаден 1-ви отделен механизиран батальон в състава на Командване „Изток”.

От 2005 година става 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска бригада, какъвто е и до днес. От създаването си батальонът провежда подготовка за придобиване, развитие и поддържане на отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите в национален и коалиционен формат. Води целенасочена подготовка на формированията за защита на населението и територията на страната при кризи от невоенен характер и преодоляване на последствията от тях. През годините по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ формирования от батальона са участвали при гасене на пожари и при ликвидиране последствията от наводнения и продължават да участват при обезвреждане на открити невзривени боеприпаси, както и са изпълнявали съвместни дейности със служителите на МВР при задачите по охраната на държавната граница с Република Гърция и Република Турция.

Източник: landforce

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top