Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отложиха планиран тест на междуконтинентална ракета, за да намалят ядреното напрежение с Русия

[post-views]

Армията на Съединените щати съобщи в сряда, че ще отложи планиран тестов пуск на междуконтинентална балистична ракета „Минитман III“ (Minuteman III) в опит да намали увеличеното напрежение, след като Русия обяви, че поставя ядрените си сили в повишена готовност, предаде Ройтерс.

Обявеното от руския президент Владимир Путин повишаване на бойната готовност на ядрените сили разпали опасения, че руската инвазия в Украйна може да доведе до ядрена ескалация, като някои европейски представители видяха в това прикрита заплаха към Запада.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че евентуална Трета световна война би била ядрен конфликт.

Пентагонът категорично осъди руската реторика около най-разрушителните въоръжения в света и заяви, че се надява решението за отлагане на теста на междуконтиненталната балистична ракета да послужи за пример на Москва.

„В този момент на напрежение ние осъзнаваме колко важно е и САЩ, и Русия да имат предвид риска от погрешна преценка и да предприемат стъпки за намаляване на тези рискове“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Той заяви, че решението за отлагане на теста има за цел „да демонстрира, че ние нямаме намерение да пристъпим към каквито и да било действия, които могат да бъдат разбрани или интерпретирани погрешно“.

Способната да носи ядрен заряд междуконтинентална ракета „Минитман III“ е ключов елемент от американския стратегически арсенал и има обсег от над 6000 мили (9660 км), като може да достигне скорост от около 24 хиляди км/ч.

Пентагонът заяви още, че отлагането на теста няма да има влияние върху ефективността на ядрените възпиращи способности на САЩ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани