Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влошаващата се среда на сигурност налага мерки в отговор на криза

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов: Ще увеличим щата на десети механизиран батальон

Продължават ангажиментите на българските въоръжени сили по усилване на бдителността

Въоръжените сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране, като извършват планова дейност за повишаване на готовността си и реагиране при кризи в национален и съюзен формат. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в съвместно изявление с министър-председателя Кирил Петков. В него той посочи още, че влошаващата се среда на сигурност в Черноморския регион налага предприемането на мерки в отговор на криза.

Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост за вземане на обосновани решения; поддържане на готовност за провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни; подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България и участие на контингенти от Въоръжените сили в мисии и операции зад граница. В момента е в ход увеличаване на участието ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина.

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че в съюзен формат НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг на Алианса. Паралелно с това върховният командващ на силите в Европа е предприел редица мерки в отговор за повишаване на готовността за възпиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата. В този контекст продължават ангажиментите на българските Въоръжени сили по усилване на бдителността и поддържането на готовност за участие в съюзните дейности, както и активна поддръжка като страна домакин.

„В сътрудничество с останалите министерства и ведомства имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната”, посочи в заключение адмирал Емил Ефтимов.

*** Адмирал Емил Ефтимов участва в среща на началниците на отбраната на страните – членки на НАТО, на 28 февруари, съобщиха от МО. Във видеоконферентния форум участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс. Обсъдени бяха ситуацията и ходът на военните действия в Украйна и произтичащите от действията на Русия заплахи за Алианса. Началниците на отбраната разгледаха предприетите мерки за осигуряване на защитата на страните членки, свързани с усилването на източния фланг на НАТО. Отново бе подчертано, че основна цел на Алианса се явява избягването на конфликт с Русия, както и че НАТО няма да изпраща сили в Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани