Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В София бе издигнато националното знаме

[post-views]
В София бе издигнато националното знаме

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха военнослужещите и цивилните служители

Спирдон СПИРДОНОВ

С церемония по издигане на Националното знаме на Република България пред Паметника на Незнайния воин вчера започна честването на Националния празник – 3 март. В  тържествената церемония се включиха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, народни представители, офицери, членове на военно-патриотични съюзи, свещеници от БПЦ, чуждестранни дипломати и много граждани.

Президентът прие и поздрави празничния строй на гвардейците. Той се поклони пред знамената светини: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски пехотен полк, Знаме на 15-и Ломски пехотен полк, Знаме на 13-и Рилски пехотен полк, Знаме на 25-и Драгомански пехотен полк, Знаме на 30-и Шейновски пехотен полк и Знаме на 6-и Търновски пехотен полк. По време на изпълнението на химна на Република България имаше артилерийски салют от 20 залпа от подразделение на в. ф. 22980. На Паметника на Незнайния воин и на Паметника на Опълченеца бяха поднесни венци и цветя.

Чрез в. „Българска армия“ и ВТК министърът на отбраната  и началникът на отбраната се обърнаха към военнослужещите и цивилните служиители. „Честити 144 години свободна България! Честит празник на всички български военнослужещи и цивилни служители от системата на МО и Въоръжените сили. В трудни времена живеем, но е много важно да бъдем единни. Българската армия ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на Република България“, каза министърът на отбраната Драгомир Заков. „От свое име поздравявам всички военнослужщи и цивилни сужители и им благодаря за всеотдайния труд и за отговорността. Подчертавам още веднъж, че провеждаме мероприятия за повишена бдителност и следим обстановката. Специално се обръщам към тези, които са на бойни дежурства, на вахта и на бойния пост. Това е нашата професия, това  е нашето задължение, пожелавам здраве на всички, за да ги изпълняваме отговорно в името на Република България“, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В  12 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента. Старият и новият караул се командваха от братята близнаци старши лейтенантите Донкови. Тържествената проверка (заря) в чест на 144-тата годишнина от Освобождението на България с командващ бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на Командване за логистична поддръжка, бе предвидено да започне от 18,30 ч. на площад „Народно събрание“ с участието на  Гвардейския представителен духов оркестър и представителни блокове на гвардейците.

Най-ново

Единична публикация

Избрани