Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комитетът по правата на човека на ООН одобри разследване на предполагаеми нарушения на човешките права, извършени от Русия в Украйна

[post-views]
Комитетът по правата на човека на ООН одобри разследване на предполагаеми нарушения на човешките права, извършени от Русия в Украйна

Комитетът по правата на човека на ООН днес одобри с голямо мнозинство резолюция, осъждаща предполагаемите нарушения на човешките права от Русия, извършени по време на инвазията в Украйна и създаде комисия, която да ги разследва, предаде Ройтерс.

Тридесет и двама от членовете на комитета гласуваха в подкрепа на внесеното от Украйна предложение. Две държави – Русия и Еритрея – гласуваха „против“ и 13 се въздържаха. Сред въздържалите се са Венецуела, Куба, Китай, Индия и Пакистан.

Базираният в Женева комитет не може да взема правнообвързващи решения, но решенията му изпращат важни политически съобщения и той има право да разрешава създаването на комисии, които да провеждат разследвания, както се случи днес.

Посланичката на Украйна в ООН Евгения Филипенко заяви пред комитета минути преди вота, че има „неопровержими доказателства за тежки и систематични нарушения на човешките права, както и военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия“.

„Наш общ дълг е да гарантираме понасянето на отговорност като разпоредим документирането и проверката на престъпленията на Русия и идентификацията на всички отговорни“, каза тя.

„Целият свят е против вас“, заяви Филипенко, обръщайки се към руския президент Владимир Путин след историческия вот, предаде Франс прес.

Русия, която нарича действията си след 24 февруари „специална операция“, отрича да е взела под прицел цивилното население в Украйна. Нейният делегат Евгений Устинов каза на комитета, че подкрепящите резолюцията „ще използват всички възможни средства, за да обвинят Русия за събитията в Украйна“.

Все още не е ясно как комисията, която е с първоначален едногодишен мандат, ще работи заедно със съществуващ екип на ООН по човешките права, който вече е в страната. Екип от Международния наказателен съд в Хага вчера отпътува към „региона на Украйна“, за да разследва предполагаеми военни престъпления, извършени от всички страни в конфликта, съобщи за Ройтерс висш прокурор от съда.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани