Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха 80 години на легендарен командир на ЗРВ с книга

[post-views]
Почетоха 80 години на легендарен командир на ЗРВ с книга

С първо издание на книгата му отбелязаха 80-ата годишнина от рождението на легендарния командир на Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) на България генерал-майор Илия Илиев. Той е дългогодишен офицер от ЗРВ, командир на 3-та зенитноракетна бригада (1983–1990 г.) и командващ на Зенитно-ракетните войски и Зенитната артилерия на България (1990–1998 г.).

Първият том от книгата „ЗРВ в огледалото на световната история“ бе презентиран по време на годишнината от Командването на ВВС и Първа зенитно-ракетна база и издателство „Еър груп 2000“. Книгата е писана до смъртта на автора през 2010 г., а първата й част проследява зараждането на зенитната артилерия и развитието ѝ в България и по света от 1912 до 1955 г.

Честването в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб уважиха заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, съветникът по сигурност и отбрана на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев о. з. полк. Илия Милушев, командирът на Първа зенитно-ракетна база и син на генерал-майор Илия Илиев полковник Димо Илиев, както и шефове на организации на офицери от запаса.

Спомени от живота и воинската служба на генерал-майор Илия Илиев разказаха негови колеги. Така те почетоха заслужената му роля за превръщането на полигона в Шабла в зенитно-ракетен и за разработката на уникални мишени като плаваща мишена „Морско конче“, както и на ракетна мишена М-11Д на базата на снетата от въоръжение ракета 11Д от ЗРК СА-75 „Двина“.

О. з. подполковник Митко Ганев разказа за получения завет от генерала. „Когато трябва да решиш даден проблем не само по техниката, а и в живота, след всеки намерен отговор трябва веднага да си зададеш въпроса „Защо?“. Така никога няма да спреш да търсиш и да сметнеш, че знаеш всичко!“

Най-ново

Единична публикация

Избрани