Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът Кирил Петков на връх Шипка: Стига сме се делил. Честит празник, българи!

[post-views]
Премиерът Кирил Петков на връх Шипка: Стига сме се делил. Честит празник, българи!

Министър-председателят Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и народни представители участваха в тържественото честване на вр. Шипка по случай националния ни празник 3 март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

„Сега не е моментът за разединение – българите трябва да бъдат по-обединени от всякога“, заяви премиерът в речта си.

Това обаче предизвика освирквания от агитка на партия „Възраждане“, която бе понесла и руски знамена. Някои дори го замериха със снежни топки, но служителите на НСО успяха да го предпазят.

„Стига сме се делили на различни групи. Време е България да каже – България е единна, всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Всеки, който иска да направи разделение днес на националния празник, не работи за интересите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко“, заяви Петков от вр. Шипка. „Днес не е време за политически лозунги“, подчерта Петков.

„Защо са се били нашите предци? Защо са дали живота си руски воини, украински воини, финландски воини – за да бъдем свободни, независими, да имаме България единена, стига сме се делили на различни групи, призова премиерът. България е единна, всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!“, заяви Кирил Петков.

„Днес е 3 март – ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но, за да се стигне дотук, е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение“, каза Никола Минчев. „Днес почитаме паметта на всички български, руски, украински, полски и воини от други националности, дали живота си за нашата свобода. На това място почитаме паметта и чутовния подвиг на опълченците, с който са доказани жертвоготовността и величието на българския народ“, каза още той.

По време на своето слово председателят на НС Никола Минчев постави акцент върху ролята на българските опълченци за Освобождението на България. Засегна и темата с войната в Украйна. Част от хората на върха освиркаха и него.

144-тата годишнина от Освобождението на България протече при засилени полицейски мерки. Още от ранната утрин на 3 март десетки автомобили чакаха на контролно-пропускателния пункт край гр. Шипка, като до късния следобед колоната от паркирали коли надвишаваше 12 км.

През целия ден не секна и потокът от пешеходци по шосето към върха и в двете посоки по стъпалата към Паметника на свободата. Преобладаващото настроение сред хората беше дружелюбно, можеха да се видят бесарабски българи студенти с украински знамена на раменете, русофили с руски флагове и руснаци, живеещи у нас, но най-многоброен беше българският трибагреник, който можеше да се види във всякакви размери. Колоездачи, маратонци, членове на Дружество „Традиция“, облечени в униформи на български опълченци, руски солдати и румънски войници допълваха пъстроцветното множество. На голяма почит се радваше и иконата на Свети Иван Рилски, изработена от специална мозайка, която бе донесена за мир и благоденствие на народите чак от Бургас.

Преобладаващото настроение между хората беше дружелюбно, сред обикновените граждани нямаше сериозни провокации, като за първа година почти 90% от присъстващите бяха на възраст под 30 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани