Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна е готова на трети кръг преговори с руските представители през уикенда

[post-views]
Следващият кръг от преговори между Русия и Украйна ще се състои в Истанбул от 28 до 30 март

Украйна е готова да проведе трети кръг преговори за прекратяване на огъня с руските представители утре или в неделя, съобщиха украински представители.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк каза, че Киев очаква потвърждение от руска страна за времето на срещата, а германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е получил уверение, че преговорите ще продължат през уикенда.

Според Подоляк позицията на руската делегация е твърда, но такава е и тази на Украйна, – стабилизирана благодарение на подкрепата на Запада. Заради това преговорите са трудни, но ще продължат. Украинският представител подчерта, че президентът Зеленски няма да направи отстъпки, които може да дискредитират борбата за свободата и териториалната цялост на Украйна. До момента не са правени опити за пряк разговор с руския президент, уточни Подоляк:

„Президентът Зеленски не е правил опити за директен контакт, освен отправените публични послания. Не е било отправяно официално искане до Кремъл. Това е обяснимо, тъй като е прекалено рано за организиране на такъв процес, преди преговарящите делегации да подготвят основните въпроси, които може да обсъждат лидерите.“

Делегациите на Украйна и Русия проведоха две среща на беларуска територия по-рано тази седмица, като не постигнаха споразумение за прекратяване на огъня, но договориха по принцип организиране на хуманитарни коридори за евакуация на цивилните.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани