Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

31-ви батальон стана на 20 години

[post-views]
31-ви механизиран батальон-Хасково чества 20 години от своето създаване

Хасковският 31-ви механизиран батальон от 2-ра бригада стана на 20 години. Създаден е на 1 март 2002 г. като 1-ви отделен механизиран батальон в състава на командване „Изток”. От 1 юни 2003 г. той е реорганизиран в 31-ви отделен механизиран батальон. А от 1 юни 2005 г. формированието е преподчинено на 2-ра Тунджанска бригада. Батальонът се явява наследник на традициите на 10-и Родопски пехотен полк и 31-ви мотострелкови полк.

През изминалите години в батальона са били подготвени роти за Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК, както и формирования за международните мисии на НАТО и Европейския съюз.

Военнослужещи са участвали в десетки национални и международни учения, както и стотици пъти в операции по овладяване на кризи от невоенен характер на територията на областите Хасково и Кърджали. Гасили са пожари, ликвидирали са последствията от наводнения, оказвали са помощ на населението при тежки зимни условия и при обезвреждането на невзривени боеприпаси.

Ще се запомни миналогодишното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар-21” на учебен полигон „Корен”, в което 31-ви батальон беше усилен с наши и чуждестранни формирования. Общите задачи с тях бяха синхронизирани и под ръководството на командира на батальона подполковник Светослав Годинов военнослужещите изпълниха ефективни бойни действия на тактическо ниво.

На празника на батальона бяха наградени военнослужещи и цивилни служители със заповеди на командира на СВ генерал-майор Михаил Попов и командира на 2-ра бригада бригаден генерал Станимир Христов.  Подполковник Светослав Годинов също връчи награди и произнесе слово за историята на батальона. Поздравление към личния състав произнесе  бригаден генерал Станимир Христов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани