Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Представихме уникална изложба

– Господин Асенов, как през изминалата година се отразиха ограниченията заради COVID-19 на дейността на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив?
– Миналата година бе трудна за дейността на Дружеството. Ограниченията, наложени поради COVID-19, не ни позволиха да изпълним цялостно нашия план. Намеренията ни бяха много добри, задачите ни имаха значим обществен интерес, но ръководството на БАД се съобрази с наложените мерки и една част от тях не се осъществиха. Други, като честванията на 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката, и 16 октомври – Денят на Българската авиация и ВВС, се състояха в по-спeцифични условия. Основните усилия на членовете и ръководството на клон Пловдив бяха насочени към търсене на решения независимо от ограниченията и планираните събития да се реализират, макар и в по-особени форми. Главната ни цел бе издигане на престижа на дружеството, а проведените мероприятия да предизвикат интерес и да бъдат посрещнати с одобрение от пловдивската общественост. Членовете на клона участваха активно в разработването на годишния план, като освен спуснатите от централното ръководство на БАД задачи бяха планирани и проведени редица регионални дейности.

– Какво бе най-характерно за дейността на БАД – Пловдив, през 2021 г.?
– Най-значимото мероприятие през 2021 г. за БАД – клон Пловдив, бе организираният и проведен цикъл от документалната фотоизложба „60 години от първия полет на Юрий Гагарин в космоса. Посещение в гр. Пловдив“. Тя бе представена в авиобазите „Крумово” и „Граф Игнатиево”, градовете Хасково, Карлово и Брезово, в изложбената зала на Държавния архив в Пловдив, във фоайето на Техническия университет – филиал Пловдив, и в изложбената зала на читалище „Алеко Константинов“. ООН обяви 2021 г. за „Година на Гагарин” по повод на 60 години от първия космически полет около нашата планета. Изложбата бе и част от мероприятията, свързани с честването на 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката, 16 октомври – Ден на Българската авиация и ВВС, и 1 ноември – Ден на народните будители. На 15 табла с 56 уникални фотографии, предоставени от Държавния архив в Пловдив и издирени в интернет на ДП „Българска фотография“, бяха отразени топлината, приповдигнатото настроение и любовта, с които пловдивчани са приветствали Юрий Гагарин. Смея да отбележа, че изложбата е уникална. Всички знаят, че първият в света космонавт е бил посрещнат изключително радушно в България, и то само месец след полета му в Космоса. Посещава редица български градове, участва в многохилядни митинги и срещи. Българските граждани са очаровани от Гагарин. Ето защо нашето желание бе пред обществеността на редица български градове да бъде показан неговият топъл, внушителен прием. Изложбата отразява онези исторически и вълнуващи моменти от посещението на Гагарин в Пловдив преди 60 години, съхранени във фотографиите и документите на Държавния архив в Пловдив и паметта на хилядите пловдивчани.

– Какво друго успяхте да осъществите?
– В големия салон на Военния клуб в Пловдив бе представена книгата „ Преживяно“ на поета пилот о.з. майор Рангел Тасков. Премиерата бе под патронажа на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Всъщност книгата е сборник със стихове и проза. Поезията е определено оригинална – плод на един богат и сложен вътрешен свят. Прозата, представена от Рангел Тасков в „МиГ-ове от миналото“, е един увлекателен разказ, с дълбок смисъл, много лична и прочувствена. В нея има точни наблюдения от авиационното ежедневие и кратки анализи, свързани с нашата авиационна действителност, с авиационната ни душевност. Също така БАД – клон Пловдив, сдружение „Славянски свят” и сдружение „Памет 1877–1878” организираха във Военен клуб – Пловдив, представянето на изложба с наслов „Хора и паметници (Руско-турската война 1877–1878 г. Паметници на руските воини и българите граждани, които ги съхраняват)“. Нейни автори са руските граждани Светлана и Герман Шакарбиеви. Представянето на тази международна изложба бе повод да бъде изразена признателността на руските граждани към нашия народ, сътворил и съхранил редица паметници на територията на България, посветени на освободителите. Интерес предизвика и интервюто, което председателят на БАД – Пловдив, взе от 92-годишния ветеран пилот о.з. подполковник Богомил Ганев във връзка с честването на 60-годишнината от създаването на 10-и Смесен авиационен корпус. Материалът бе поместен в списание „Криле“ и намери широк отзвук сред авиационната общност.

– Как успявате да ангажирате редица институции за провеждане на активната дейност на БАД – Пловдив?
– БАД – клон Пловдив, широко популяризира своята дейност чрез активно сътрудничество с държавни институции, обществени сдружения и патриотични организации, като ВВС, Военен клуб – Пловдив, фондация „Български ВВС”, авиационен клуб „Чисто небе“, НСКЗВ „За честта на пагона“, Държавен архив – Пловдив, сдружение „Славянски свят”, Славянско дружество – Хасково, сдружение „Памет 1877–1878” и много други. Ще отбележа, че всички годишни мероприятия проведохме съвместно с тях. За професионалните празници и важни исторически събития привличаме преподаватели и студенти от пловдивските университети, служителите на библиотеки, изложбени зали и агенции. Целта ни е да обединим авиационната общност за благородната кауза – да показваме успехите на нашите авиация и космонавтика.

– Какво предстои в плана на Управителния съвет на БАД за тази година?
– Има идеи за провеждане на много мероприятия, които ще бъдат в интерес на Пловдивската общественост. Планирали сме на „Хемус 2022“ да представим изложба, отразяваща живота и дейността на водещите наши авиационни конструктори. В плана за годината сме заложили широко представяне на няколко книги и стихосбирки, които се подготвят да излязат от печат през тази година и са инициатива на членовете на БАД. Има и интересни идеи, свързани с честване на бележити рождени дати на наши и чужди учени, работили в областта на авиацията и космонавтиката. Ще отбележа, че планът за 2022 г. на централното ръководство на БАД е много съдържателен и наситен с актуални събития. Управителният съвет на БАД с председател проф. Пламен Ангелов залага на широко популяризиране на авиационните и космическите дейности както чрез участие в международни проекти, провеждане на национални и с международно участие конференции, така и предоставяне на свобода на клоновете да участват с мероприятия, които са по възможностите им. Като цяло дейността на БАД през 2021 г. беше мащабна, посрещна се с одобрение от научните и държавните институции, а също и от нашата общественост. Надявам се и на по-успешна 2022 година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани