Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона в продължение на час и четиридесет и пет минути с руския си колега Владимир Путин относно Украйна

[post-views]
Френция ще предложи помощ на руската редакторка, протестирала по руската държавна телевизия срещу войната в Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона в продължение на час и четиридесет и пет минути с руския си колега Владимир Путин относно Украйна, предадоха световните агенции. Разговорът се проведе в момент, в който Украйна заяви, че руските сили са унищожили летището във Виниця и че са бомбардирали пристанището на Одеса, отбелязва Франс прес.

Разговорът между Макрон и Путин е бил по инициатива на Макрон, поясни френското президентство. Макрон вече на няколко пъти разговаря по телефона с Путин от началото на руската офанзива срещу Украйна на 24 февруари.

По време на разговора днес Путин е обвинил украински радикали за инцидента на 3 март в Запорожката ядрена централа, съобщи Кремъл, предаде Ройтерс. Путин също така е обвинил Украйна, че пречи на цивилните да напуснат град Мариупол, допълва Кремъл, цитиран от Франс прес.

Путин е заявил пред Макрон готовност за диалог с Киев при безусловно изпълнение на някои руски искания, се казва в съобщението на Кремъл относно разговора. Главното е украинската страна да подходи сериозно към постигнатите договорености, реализирането, на които е важно за прекратяване на бойните действия, допълва източник от Кремъл.

Путин е казал на Макрон, че няма нищо против организиране на среща във формат Международна агенция за атомна енергия – Русия – Украйна чрез видеоконферентна връзка или в трета страна с цел разработване на механизъм за обезпечаване на сигурността на ядрените обекти в Украйна.

По време на разговора Путин е уверил Макрон , че не е в намеренията му да атакува украински ядрени централи, сред които и тази в Чернобил, каза френското президентство, цитирано от Франс прес. „Президентът Путин заяви, че не е в намеренията му да пристъпва към атаки на тези централи. Той каза също, че е готов да спазва нормите на МААЕ за защита на централите“, съобщи Елисейският дворец.

Макрон е призовал Путин да сложи край на руските военни операции в Украйна и да гарантира защитата и сигурността на украинските ядрени обекти, се допълва в съобщението на френското президентство относно телефонния разговор  между двамата лидери, предаде Ройтерс. Путин е заявил, че неговата кампания в Украйна върви по план и няма да спре, докато Киев не преустанови сраженията, допълва агенцията.

Руският президент е отрекъл в  разговора с Макрон, че неговата армия взима на прицел цивилни, се допълва в съобщението на Елисейския дворец, предаде Франс прес. Руският президент е казал, че украинците носят отговорността за това населението в обкръжените градове да ги напусне. На това френският президент е отговорил, че армията, която атакува в Украйна, е руската армия и че няма основание да се смята, че украинските сили излагат живота на цивилни в опасност, допълва източник от Елисейския дворец относно съдържанието на разговора.

По време на разговора Путин е заявил пред Макрон, че ще постигне целите си в Украйна, били то чрез преговори, било то чрез война, посочва Елисейският дворец, предаде Франс прес.

На Макрон Путин му се е сторил много решен да постигне целите си, които според Путин са денацификация и неутралитет на Украйна, както и признаването на независимостта на Крим и на Донбас – изисквания, които, според Париж, са неприемливи за украинците, посочва Елисейският дворец.

Пред Путин Макрон е изразил безпокойството си относно възможна непосредствена атака по град Одеса, предаде Ройтерс, като се позова на съобщението на френското президентство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани