Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Фалкон-9” и „Хиперлуп” сред пустинята в Дубай

[post-views]
„Фалкон-9” и „Хиперлуп” сред пустинята в Дубай

Две от най-авангардните технологични постижения на Илон Мъск – ракетата за многократна употреба „Фалкон-9” и капсулата за транспортиране във вакуумни тунели „Хиперлуп” може да се видят на изложението „Експо 2020” в Дубай.

Отложено заради пандемията с цяла година, световното събитие в Обединените арабски емирства (ОАЕ) беше открито в началото на октомври 2021 и продължава до края на март тази година. Само за първите месец и половина изложението беше разгледано от 3,5 млн. посетители.
Още при влизането през огромните арки от леки метални фрагменти попадаш в свят на бъдещето. Самите павилиони на страните участници са уникални по форма и вътрешни пространства архитектурни бижута от стъкло, метал, дърво и пластмаса. В повечето от тях попадаш във виртуален свят, в който екрани са самите стени, върху които се редуват фотоси и клипове, изобразяващи традициите и особеностите на съответната страна, както и устрема й към високотехнологично, екологично и мирно развитие.

Саудитският павилион е истинско инженерно постижение

Шведския павилион е като гора от дървени дънери, Азербайджан стилно представя традиционни изкуства, Канада набляга на опазването на природата. Кувейт разказва за историята си и показва пустинната фауна. Експозицията на Саудитска Арабия е в модерна стъклена сграда, наклонена под ъгъл от 30 градуса. В испанския павилион освен оригиналните светещи ленти и дигитално дърво на живота, на което изписваш името си, можеш да гледаш възхитителен 5-минутен клип „Луна през август”, за връзката между човека и околния свят.

В павилиона на Република Корея обикаляш по рампа няколко етажа, а на излизане, в обширна зала, можеш да гледаш спектакли на танцови състави. В американския павилион, край който се извисява ракетата на Мъск, просто се качваш на движеща се пътечка, която бавно криволичи из залите, разказващи за историята на САЩ. Сред експонатите като знак за религиозната толерантност на нацията е Коран, ползван от третия американски президент Томас Джеферсън. Е, и космическото съвремие е тук, не само с фалкона на Мъск, а и с макет на марсоход.

Кабина на влак-стрела в китайския павилион

Успехите в Космоса и новите технологии демонстрира и Китай с макети на свои лунни апарати, робот, кабина на влак стрела. Но не само големите нации се надпреварват с футуристични проекти. Недалеч от българския павилион, в който може да се види реплика на Панагюрското златно съкровище, е изложбената площ на Словакия. Държавата, която няма излаз на море, представя проект на мегаинсталация за почистване на океаните. В павилиона и край него можеш да попилотираш хеликоптер на тренажор, да разгледаш дронове и роботизирани машини, както и яйцевидна каравана, оборудвана хай-тек като минижилище.

С ракетата „Фалкон-9”, която може да се използва многократно, космическите полети поевтиняха

Японците, за чийто футуристичен павилион се чака поне час, ти осигуряват виртуален аватар, който се движи по стените с теб. Така попадаш в затъмнена зала с хитроумни макети: градове, направени от… гофрети и компютърни клавиатури; заводи – от рула тоалетна хартия, домакинска алпака посуда, дудуци и хармоники; космическа ракета – от царевица; извънземен космически краб – от портокал. В павилиона се рекламира и следващото Експо – през 2025 г. в Осака.
На централно място на сегашното изложение е и павилионът на домакините от ОАЕ. В него те представят историята на съвременната си държава, чието начало е поставено преди 50 години насред пустинята. Те решават да обединят своите емирства, водени от принципа: Заедно сме по-силни. Тоест, същото като нашето: Съединението прави силата. И така местните превръщат ОАЕ в цветущ оазис, държава-градина сред пустинята.

Край водната стена винаги има посетители, които се разхлаждат в пустинните горещини
Фото авторът

В ноемврийската 35-градусова жега любимо място на посетителите на изложението в Дубай са водните площи. Пред бразилския павилион е истинско детско царство, защото десетки малчугани цамбуркат из дълбоките 20-ина сантиметра водни площи. Към центъра на изложението пък е разположена оригинална водна инсталация – стена от черни обли камъчета, по която от 10 м височина се спускат водни потоци. Долу, завили крачоли, хората разхлаждат в талазите уморените си от обикаляне крака. Навсякъде из „Експо 2020” има чешмички, разположени сред отлично поддържани и непрекъснато напоявани цветни градинки и места за отдих. Все едно не си в пустинята, а в България през пролетта. Е, ако не броим палмите. И небостъргачите на Дубай, които мержелеят в далечината като мираж от бъдещето.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани