Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна: ООН призова за отварянето на хуманитарни коридори

[post-views]
Около 55 000 са украинските бежанци у нас

В 13-я ден от руската инвазия в Украйна приоритет е евакуацията на хората в най-засегнатите от война региони на страната. Руската армия отново обяви, че отваря хуманитарни коридори в няколко града на страната. В същото време войната в Украйна продължава да се води и на международната дипломатическа сцена, след като Русия заплаши да спре газовите си доставки за Европа, в отговор на наложените й санкциите.

Руското командване обяви, че е отворило хуманитарни коридори в градове Чернигов, Суми, Краков, Мариупол и столицата Киев, като за сега няма информация за прекратяването на военните действия в тях. Украинското правителство твърди, че руската армия продължава да обстрелва жилищни райони, както и маршрутите за евакуацията на хора, което прави рисковано всяко бягство от обсадените градове.

През уикенда бяха убити най-малко 8 души в град Ирпин, разположен северно от украинската столица Киев, след като руската армия подложи на обстрел един от маршрутите за евакуацията на хора.

На този етап временно прекратяване на военните действия се забелязва в град Суми, след като Москва се съгласи да разреши на хората да се евакуират. Това беше договорено по време на третия кръг от преговори между украинската и руската делегация в Беларус, за намиране на политическо решение на конфликта. Независимо, че до сега преговорите не дават резултат , след вчерашната си срещата и двете страни се съгласиха, че те трябва да продължат, като се очаква в четвъртък външните министри на Украйна и Русия Дмитрий Кулеба и Сергей Лавров да се среща в турския град Анталия.

Очакванията за пробив са малко, след като руската страна заяви, че операцията й няма да спре докато, Киев не приеме изискванията й- а именно да обяви неутралитет и да признае всички области анексирани от Москва от 2014г на сам. Междувременно конфликтът в Украйна е на път да прерасне в световна енергийна война, след като Русия заплаши да спре доставки на газ за Европа, ако ЕС реши да наложи забрана за вноса на руски петрол. За сега обаче подобно вероятност е малка след като редица европейски страни в са изцяло зависими от руските енергийни доставки.

Не така стоят нещата за Канада и Австралия, които наложиха ембарго на руския петрол, като САЩ също обмислят подобен ход.

Заради напрежението в понеделник цената на суровия петрол достигна до 139 долара за барел от сорта „Бренд“, като прогнозите са да продължи да се покачва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани