Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прекъсването на електрозахранването на АЕЦ Чернобил не оказва значително въздействие върху сигурността й, заяви днес МААЕ

[post-views]
МААЕ: Няма непосредствена опасност в атомната електроцентрала в Запорожие

Прекъсването на електрозахранването на АЕЦ Чернобил не влияе значително върху сигурността й, заяви днес Международната агенция за атомна енергия, която е била информирана за проблема от украинските власти, предаде Франс прес.

Предвид времето, което е изтекло от инцидента в Чернобил през 1986 г.  топлинното натоварване на басейна за складиране на отработено гориво и обемът на водата за охлаждане са достатъчни, за да осигурят ефикасно отвеждане на топлината и без наличието на електроподаване, обяснява МААЕ в Туитър.

Франция е в контакт с МААЕ, за да се направи оценка на ситуацията в Чернобил, заяви пък говорителят на френското правителство Габриел Атал, предаде Ройтерс. Той призова Русия да сътрудничи по въпроса.

По-рано днес украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди, че Русия трябва спешно да пристъпи към временно прекратяване на огъня, за да може да се извършат ремонтни дейности на електропреносната линия в Чернобил, защото ако аварията с тока продължи, може да има изтичане на радиация, припомня Ройтерс.

Украинската държавна компания за ядрена енергия „Енергоатом“ каза, че нивата на радиацията в друга украинска АЕЦ – действащата Запоржката централа –  са нормални, докато там на блок, повреден от сраженията с руските сили, се извършват ремонтни дейности. Централата, която е най-голямата в Европа, бе превзета миналата седмица от руските военни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани