Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел: ЕС предлага да удвои финансирането на военна помощ за Украйна

[post-views]
Борел: ЕС предлага да удвои финансирането на военна помощ за Украйна

Европейският съюз предлага да удвои финансирането за военна помощ за Украйна с допълнителни 500 милиона евро, за да помогне на силите на Киев в борбата с руската инвазия, заяви върховният представител на общността за външната политика Жозеп Борел.

Европейската комисия вече изплати 300 млн. евро спешна макро-финансова помощ за Украйна. Отпускането на транша бе осъществено по бързата процедура в помощ на макроикономическата стабилност на страната в контекста на руската непредизвикана и неоправдана инвазия, съобщават от Комисията. Това е част от първоначалния транш в размер на 600 млн. евро от новата спешна макро-финансова помощ за Украйна от общо 1.2 млрд. евро.

Следващите 300 млн. ще бъдат изплатени следващата седмица. Паралелно с това Комисията подготвя допълнителна програма в подкрепа на Украйна в дългосрочна перспектива.

Европейските лидери, които заседават във Франция приеха късно снощи декларация, в която признават европейската перспектива на Украйна, но без да дават надежди за бързото й приемане в ЕС.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани