Информационен център на Министерство на oтбраната

Йордан Божилов е назначен за заместник-министър на отбраната

Координацията между отбраната, науката и бизнеса се обсъжда на научна конференция в рамките на „Хемус 2022“

Полк. Валери Рачев оглави кризисния щаб към Министерския съвет

Със заповед на премиера Кирил Петков за заместник-министър на отбраната е назначен Йордан Божилов. Над 20 години е работил в Министерството на отбраната, като е преминал през различни длъжности и структури в министерството – главен експерт, началник на отдел, заместник-директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана”, директор на дирекция  „Международно сътрудничество”, началник на Кабинета на министъра на отбраната.

Йордан Божилов

Божилов има магистърска степен по политология от Московския държавен университет и магистърска степен по право от Университета за национално и световно стопанство. Има завършени курсове и специализации в Женевския център за политика за сигурност, Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал” – Германия, и Колежа на НАТО в Рим.

Йордан Божилов е основател и първи председател на неправителствената организация „Софийски форум за сигурност”, която се специализира в изследвания и организиране на събития в областта на сигурността, отбраната и международните отношения.

Валери Рачев

Полковник о.з. Валери Рачев оглави кризисния щаб към Министерския съвет, съобщиха оттам. В специално видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата и състава на кризисния щаб към Министерския съвет, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна и прииждащите заради това бежанци към България. Начело на щаба е полковник от запаса Валери Рачев, бивш посланик на България в Ирак. Има следдипломна специализация „Управление на кризи в международните отношения“. Магистър по военно дело. Бил е зам.-началник на Военна академия „Г.С. Раковски“ и декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“. Кризисният щаб се състои от шест работни групи. Освен ръководството на щаба Константинова съобщи и всички мерки, предприети до момента от правителството, във връзка с украинските бежанци, пристигащи в България. Уточни, че от петък директно на граничните пунктове хората, влизащи от Украйна, които желаят временна закрила, ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България. С този документ те, от една страна, ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а от друга, ще имат задължението да спазват законите на България.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top