Информационен център на Министерство на oтбраната

Контингентът ни за „Алтеа“ се предислоцира успешно

Контингентът ни за „Алтеа“ се предислоцира успешно

Участниците в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина стигнаха до базата „Бутмир”

Българският военен контингент, определен за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ с командир подполковник Георги Георгиев, успешно се предислоцира до крайното си местоназначение – базата „Бутмир” в Сараево, Босна и Херцеговина. Формированието премина под командването на командващия на операцията EUFOR. Военнослужещите бяха посрещнати от националния командир на българския контингент в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов.

През следващите дни военнослужещите от контингента ще изпълняват дейности по настаняване, обслужване на техниката, запознаване с характерните особености и правила за операция „Алтеа”, текущата обстановка и с конкретните задачи, които предстои да изпълняват основно по осигуряване на безопасна и сигурна среда.

Българските военнослужещи ще изпълняват задачите си съвместно с колегите си от Австрия, Румъния и Словакия, като се очаква общата численост на междинния резерв, развърнат в Босна и Херцеговина, да бъде около 500 военнослужещи.

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които са предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души. Участието на българските военнослужещи в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ е в изпълнение на решение на Министерския съвет от 14 юни 2012 г. за участие във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа”. Решението е променяно и допълвано през 2016 г., както и два пъти през 2017 г., и е по искане на командващия на операцията на Европейския съюз „Алтеа“.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top