Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора трансплантация на черен дроб във ВМА за седмица

[post-views]
Втора трансплантация на черен дроб във ВМА за седмица

Специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е трета за 2022 г. и втора за седмица. Реципиентът е жена на 43 г. с крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 22 г. Както обикновено, отново се включи екип на самолет „Спартан” от състава на 16-а авиационна база на Военновъздушните сили, който транспортира донора от МБАЛ – Велико Търново.

Трансплантацията бе извършена от екип, ръководен от доц. Ивелин Такоров. Експлантацията е осъществена от донора в УМБАЛ „Св. Екатерина” от екипа на доц. Васил Михайлов. Пациентката е в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна, заяви проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Ръководството на ВМА изказва изключителната си благодарност към близките на донора, които в трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите. Благодарим и на д-р Сибила Маринова – координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, където бе осъществена донорската ситуация. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани