Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МС: Няма да пращаме изтребители в Украйна

[post-views]
МС: Няма да пращаме изтребители в Украйна

България няма да изпраща изтребители към Украйна – това е решението, зад което застава правителството, стана ясно от говорителя на Министерския съвет Лена Бориславова след редовното заседание на правителството. Разяснението бе направено, тъй като полските власти заявиха, че са готови да изпратят незабавно и безплатно всички свои самолети МиГ-29 в авиобазата „Рамщайн” в Германия и да ги предадат на Съединените щати в отговор на призивите на Украйна за изтребители. Пентагонът обаче отхвърли предложението.

„Полските власти след консултации между президента и правителството на републиката са готови незабавно и безвъзмездно да прехвърлят всички свои самолети МиГ-29 в базата в Рамщайн и да ги предадат на правителството на САЩ”, посочи в изявление полското външно министерство и допълни: „Полското правителство призовава и други страни от НАТО, които притежават МиГ-29, да предприемат подобни действия”.

Американското военно министерство от своя страна обаче заяви, че не смята предложението за разумно, предаде „Ройтерс”. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна „буди сериозно безпокойство в целия Алианс”.

„Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно”, допълни Кърби.

Най-ново

Единична публикация

Избрани