Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Необходими са бързи решения за сигурността на България и НАТО

[post-views]
Необходими са бързи решения за сигурността на България и НАТО

„Трябва да се вземат много важни и много бързи решения, свързани със сигурността на България и НАТО, разбира се, с капацитета на ВВС да изпълняват своите функции“, каза министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването „120 минути” по Би Ти Ви. Усиленият еър полисинг според него винаги е опция и това са планирани дейности. „В следващите месеци трябва да се вземе това отговорно решение, което да доведе до това, България да продължи изпълнението на тези функции, които изпълнява и в момента по отношение на българското небе и на въздушното пространство на НАТО. Решението е първо в наши ръце. От там нататък можем да търсим някакво съдействие от наши съюзници“, твърди военният министър.

От началото на годината са изпратени около 1100 съобщения от Централното военно окръжие и неговите структури до граждани, които се водят на военен отчет. Това според министър Заков не е мобилизация. Що се отнася до придвижването на военна техника на територията на страната, бе уточнено, че то е свързано с планирани учения на армията ни и с ротиране на американски формирования във връзка с планирани съвместни подготовки в България и Румъния.

„Дори и батальонната бойна група да е под българско командване, това не означава, че не е свързана с командната структура на НАТО. Примерът с бойните групи в Балтийския регион не е задължително да бъде копиран в нашия. Така че подходът, избран от България, не е грешен. Това обаче не означава, че липсващи способности не могат да се запълват от нашите съюзници“, посочи министърът на отбраната.

Драгомир Заков бе категоричен, че и в момента нашите Въоръжени сили гарантират суверенитета ни, както е по Конституцията. Нещата обаче зависят от вида на ескалацията. Ако ескалацията е много голяма, тогава има процедури и разписани планове как става усилването. Подчертано бе, че това става само след искане на  България.

„Много ясно искам да заявя, каквото и да е пристигане на съюзнически войски става единствено по искане на България. Никой в Брюксел не се обажда на България и не казва „Ние идваме, вие ни чакайте“. Така че нашата съдба е в нашите ръце“, заяви министър Заков. Към момента според него има рискове и ако видим, че те се превръщат в заплахи, трябва да вземем решение. Без да влиза в детайли в плановете на НАТО, министърът призова българските граждани да бъдат абсолютно сигурни, че България ще бъде защитена. Що се отнася до въпроса за числеността на Българската армия, министърът смята, че тя е достатъчна, но въпросът не е в това, а в нейните готовност, способност и попълненост.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани