Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството разреши наша бойна група да участва в операция на НАТО

[post-views]
Правителството разреши наша бойна група да участва в операция на НАТО

Спирдон СПИРДОНОВ

Определени са и командировъчните на военнослужещите

Министерският съвет разреши участието на формирование от Въоръжените сили на Република България в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса. Това стана с Решение №108 от 2 март 2002 г., което е публикувано в сайта на правителството.

Посочени са няколко основания: „Чл. 105, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България, чл. 4, ал. 2 и чл. 63, т. 1 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, Декларацията на Народното събрание на Република България от 24 февруари 2022 г. и чл. 2 от Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г. за приемане на Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина”.

Министерският съвет разрешава участието на бойна група в състав до 1000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с необходимите им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО за срока на операцията, както следва: на територии на страни – членки на НАТО; на територията на Република България като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност.

Определя се

размерът на командировъчните на военнослужещите,

които участват в операция на територии на страни – членки на НАТО, в съответствие с присвоеното им военно звание, както следва:

а) за военнослужещи с войнишки звания – 41 евро;

б) за военнослужещи със сержантски звания и офицерски кандидати – 42 евро;

в) за военнослужещи с младши офицерски звания – 43 евро;

г) за военнослужещи със старши офицерски звания – 44 евро;

д) за военнослужещи с висши офицерски звания – 45 евро.

Командировъчните за периода на участие в операцията на НАТО се получават при условията и по реда на Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г., се посочва в решението.

И още уточнения за командировъчните

При командироване на военнослужещите в зоната на операцията на НАТО за изпълнение на служебни задачи с продължителност, по-голяма от един ден:

– Извън територията на държавата, в която са развърнати, същите имат право на пътни и квартирни, както и на допълнителни дневни пари в размер 100 на сто от определените съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г.;

– На територията на държавата, в която са развърнати, но извън района за дислокация имат право на пътни и квартирни, както и на допълнителни дневни пари в размер 50 на сто от определените съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г.

При командироване на военнослужещите на територията на Република България като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност в зоната на изпълнение на операцията на НАТО извън територията на Република България за изпълнение на служебни задачи същите имат право на командировъчни средства съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г., става ясно още от решението.

Министерският съвет възлага на министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице да сключва необходимите договорености, относно осигуряване на участието на българските военнослужещи, въоръжението, екипировката и техниката в операцията на НАТО в състава на бойната група.

Най-ново

Единична публикация

Избрани