Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руското настъпление се забавя, преговорите за мир – без резултат

[post-views]
Руското настъпление се забавя, преговорите за мир – без резултат

На третата седмица от войната срещу Украйна настъплението на руската армия се забави. Вчера украинският Генерален щаб съобщи, че руските сили продължават своята „настъпателна операция“ за обкръжаване на Киев, като същевременно атакуват на други фронтове градовете Изюм, Петровске, Хроучуваха, Суми, Охтирка и в районите на Донецк и Запорожие. Дългата десетки километри колона от техника на север от Киев е напреднала незначително и понася сериозни загуби. През последните дни е намаляла и активността на руската военна авиация над Украйна. 

В сряда руската армия призна за първи път, че срочнослужещи наборни войници са участвали в нахлуването в Украйна, след като преди това президентът Владимир Путин твърдеше, че там са били изпратени само професионални военни. От началото на войната на 24 февруари широко се разпространяват съобщения за млади наборници, които се бият в Украйна. Майки на такива войници влизат в социалните медии, за да търсят синовете си, а правозащитни групи казват, че са били залети от обаждания от семейства на военнослужещи.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че руски наборни войници са били пленени от украинските сили. „За съжаление, са потвърдени няколко случая на присъствие на наборни военнослужещи в частите на руските въоръжени сили, участващи в специалната военна операция на територията на Украйна“, каза той. „Почти всички такива военнослужещи вече са изтеглени на руска територия“, добави генералът.

Трима души, сред които едно момиченце, са били убити при руския въздушен удар по детска болница в югоизточния украински пристанищен град Мариупол в сряда, съобщи градската управа. По-рано беше съобщено за 17 ранени – медицински персонал и бременни жени. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“. Москва твърди, че детската болница е била превърната във военен обект и това е причина за атаката срещу нея. Междувременно без напредък приключиха вчерашните преговори между външните министри на Русия и Украйна в турския курорт Анталия. Сергей Лавров и Дмитро Кулеба дадоха паралелни пресконференции след разговори, проведени с посредничеството на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, от които си пролича, че няма резултат от контакта на най-високо ниво между двете страни от началото на войната на 24 февруари. Дмитро Кулеба каза, че не е получил обещание от руския президент Сергей Лавров да бъде спрян обстрелът на украинските градове, за да може хуманитарна помощ да достигне до цивилните, а жителите да могат да се евакуират.

Зеленски с емоционален призив за закриване на небето

„Ние водим жестока война: разрушават нашите градове, обстрелват нашите хора, нашите деца, жилищни квартали, църкви, училища. Унищожават всичко, което осигурява нормален човешки живот, и смятат да продължат това. Знаейки, че новите удари и жертви са неизбежни, НАТО съзнателно взе решение да не закрива небето над Украйна“ – това заяви в емоционално обръщение украинският президент Володимир Зеленски, след като става ясно, че НАТО не откликва на главното искане на Киев – обявяване на безполетна зона над Украйна с цел блокиране на действията на руската военна авиация.

Зеленски заяви, че страните от НАТО сами са създали наратива, според който закриването на небето над Украйна ще провокира пряка военна агресия на Русия срещу Алианса. „Това е самохипноза на тези, които са слаби и вътрешно неуверени, макар че имат въоръжение, в пъти по-силно от нашето. Вие трябва да мислите за хората, за човечността. Всички, които ще загинат от тук нататък, ще загинат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашето разделение“ – каза емоционално Зеленски. Същевременно украинският президент благодари на приятелите на неговата страна от НАТО. Той каза, че в Алианса има много партньори на Киев, които помагат на украинската държава въпреки всичко, и то от първи ден на руското нападение. Затова Украйна не се чувства самотна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани