Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

3D очила помагат на хирурзите

[post-views]
3D очила помагат на хирурзите

Новата технология подсилва „арсенала” на медиците от ВМА

Революционна технология в костната хирургия подсилва отскоро „арсенала” на опитните хирурзи от Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА и надгражда възможностите им. „Навлизаме в нова ера на хирургията, а с използването на 3D очилата превръщаме всеки случай в уникален”, коментира проф. д-р Неделчо Цачев, началник на катедрата. Тази военна технология, която навлиза в цивилния живот, дава възможност за развитие на персоналната медицина. С помощта на смесена реалност софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда. 3D холограмата от компютърен томограф смесва виртуалния с реалния свят, с геометрията на увредената тазобедрена става.

Нови възможности

В очилата „се качва” образ от предварително направен 3D скенер с индивидуалните данни на пациента, стари импланти, формата на увредените кости, нови импланти, оси на пробиване, равнините на разрязване, елементи за отстраняване. В операционната се наблюдава този образ. Военните, както сега и медиците, предварително проиграват ситуацията. А в ортопедията технологията е с най-голямо приложение.

Двата комплекта очила на „Майкрософт”, закупени от ръководството на ВМА, улесняват медиците, защото и хирургът, водещ операцията, и първият асистент работят в синхрон. А костта най-добре „се качва” на електронен носител. Засега с тази технология са извършени 4 операции – 3 ортопедични и една при фрактура.

За кого е такава операция

Операцията с помощта на 3D очила на технологията Holo Medical Assistant се извършва при непървични интервенции, при променена анатомия, при тежки случаи, когато се налагат 4–5 оперативни намеси, при значителни деформации. Повечето пациенти са средно поколение, с предишна ортопедична операция от млада възраст – между 20 и 30 г., и претърпели 2–3 интервенции след това. Вследствие на това анатомията на ставата вече е променена. Рискът при класическото опериране е имплантът да не се постави правилно. Новата технология минимизира риска и от следващи операции. Проф. Цачев казва, че такива операции няма да са ежедневие, защото и самата им подготовка за качване на образа в очилата изисква в момента за всяка от тях 1–2 седмици. Но образът и точността, която позволява, са несъизмерими.

В операцията очилата се използват за кратко, не за цялата 3–4-часова операция. Нужни са в момента на позициониране на новия имплант, към което насочват определени маркери. Роботизираната хирургия, която е напреднала в колянното протезиране, е друг метод. И се използва при първични операции.

Редки са операциите с 3D образ и в света,като и научните публикации са единични случаи, до десетина. И военните ни медици го прилагат сред първите заедно с колегите си в САЩ, Германия, Швейцария, откъдето идва методът. Предстои да се подготвят няколко екипа. Но първите случаи са обнадеждаващи и това е бъдещето, поне в ортопедията при ревизионни стави и по-тежки фрактури, казва д-р Цачев. С увереността на лекарите ще се намали и времето за подготовка на всяка операция, което сега е 2–3 седмици. На Запад това се поема от специални отдели на фирмите производители на импланти. При нас го правят ортопедите от ВМА.

Новата технология е най-вече в полза на пациента, казва проф. Цачев. Асистираната виртуална реалност скъсява времето на операцията, намалява кръвозагубата и общата упойка на пациента. Целта е да се предотвратят следващи операции. А хирургът е по-спокоен за бъдещето на пациента.

Специфичен имплант за пациента

Това е другата модерна практика за изработване на индивидуален имплант, прилагана у нас единствено във ВМА. Използва се при пациенти със съпътстващо заболяване, като Бехтерев и ревматоиден артрит, които променят анатомията на ставата. То не е класическа артроза или гонартроза. Специфичният имплант отговаря на анатомията на ставата, като се избира от стандартното производство с 20–30 размера.  За изработката на тези импланти ВМА днес работи с лаборатория в Латвия, където изпращаме специфичната отливка на имплант, направена на базата на 3D скенер и на наш 3D принтер. Засега у нас нямаме потенциал за изработването на импланти от сплави като титанова мрежа или хром и молибден, съвместими с организма на човека. За разлика от 3D сърцето обаче 3D ставите „работят”.

Изкуствената става е революционното откритие в медицината на ХХ век, казва проф. Цачев. Чрез 3D се заменя и костна тъкан, и пълноценният живот за пациента се връща до 2–3 месеца. В момента катедра „Ортопедия и травматология” кандидатства по 2 европейски програми. С надеждата да се създаде и у нас лаборатория, която да извърши техническата част – макета на имплантите. А по-нататък – за център, който „да покрива” и много страни около нас, където също липсват такива възможности. В това има бъдеще за развитие, смята проф. Цачев.

Проф. Неделчо Цачев: Ковидът засяга и ставите

Проф. Неделчо Цачев

В клиниката сме напът да излезем от пандемията. Но тя не е отминала. Възстановяваме нормалната си работа, но имаме едно наум. Имаме коронаположителни пациенти и това изисква отделни персонал и обслужване. А и много пациенти са с пост COVID. Защото се оказа, че този синдром е с доста обширни поражения и проследяваме това за статистическа достоверност. При нас са млади пациенти, предимно мъже, изкарали тежко заболяването от COVID, с лечение в реанимация и с големи дози кортикопрепарати. След около година това довежда до увреждане най-често на тазобедрените стави. И някои от тях стигат до операция със смяната им. Ставите се увреждат заради запушване на кръвоносните съдове, което води до асептична некроза на главите на бедрената кост. Свързваме го и с приложеното лечение, и със самото заболяване. По време на COVID се реагира и с възпаление на коленните стави, по-често – преходно. Като болезнената симптоматика изчезва няколко месеца по-късно. COVID-ът ангажира много системи и за съжаление, тепърва ще виждаме последствията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани