Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН: Светът е заплашен от глобална хранителна криза

[post-views]
ООН: Светът е заплашен от глобална хранителна криза

Светът е заплашен от глобална хранителна криза. За това алармира Организацията на обединените нации. Като причина се посочва конфликта в Украйна, последвалата инфлация, както и прекъсването и забавянето на доставките.

Причината за значителното покачване на цените и възпрепятватването на доставките на основи култури е конфликтът между двете воюващи страни, които произвеждат повече от половината слънчогледово олио в света и около 30% от пшеницата. Според експерти войната и суровите санкции срещу Москва излагат на риск не само реколтата, но и подклаждат спекулата на пазарите. Организацията на обединените нации изчислява, че най-малко 50 държави зависят с 30 и повече процента от Русия или Украйна за доставките на пшеница.

Антонио Гутериш – генерален секретар на ООН:

,,Цените на храните, горивата и торовете растат до небето. Веригите за доставки прекъсват. А разходите и закъсненията при транспорта на вносни стоки, когато са налични, достигат рекордни нива. И всичко това удря най-бедните и предизвиква политическата нестабилност и вълнения по света.“

Кризата вече се усеща почти навсякъде, но в някои страни осезаемо. В Судан например хиляди хора протестираха срещу бързо влошаващите се условия на живот, включително рязкото покачване на цената на хляба. Само за ден той  поскъпна с повече от 40%.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани