Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Украйна подновиха преговорите

[post-views]
Русия и Украйна подновиха преговорите

Русия и Украйна подновиха преговорите, става ясно от думите на украинския депутат и член на делегацията за разговорите Давид Арахамия. Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко потвърди, че четирима души са загинали при въздушните удари в столицата тази сутрин.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред агенция Интерфакс, че целта на преговорите е неутралитет на Украйна „в рамките на гаранции за сигурност от всички участващи в този процес и в рамките на демилитаризацията на Украйна“. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи самия факт, че преговорите продължават, като положителен.

„Пожарникарите и спасителните екипи все още гасят пламъците“, написа кметът на Киев Виталий Кличко в Telegram, след като потвърди смъртта на четирима души при ракетния обстрел тази сутрин. По-рано той въведе комендантски час от 20.00 часа днес до 7.00 часа сутринта в четвъртък, след като няколко жилищни блока бяха ударени от руските сили. „Забранено е да се движите из града без специално разрешение, освен за да отидете в бомбоубежище“, каза Кличко.

За Киев с влак от Варшава пътуват премиерите на Чехия, Полша и Словения, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски като представители на лидерите на Европейския съюз.

Вече над три милиона са украинските бежанци от войната, съобщи говорител на Международната организация по миграцията в Женева. По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН близо два милиона бежанци от Украйна са намерили убежище в съседна Полша. За днес Украйна планира 9 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани от обсадените от руските сили райони. 2000 автомобила са успели да напуснат обсадения пристанищен град Мариупол, други 2000 чакат, съобщиха градските власти. Но конвой с хуманитарна помощ все още е блокиран край Бердянск, на около 80 километра от Мариупол.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани