Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Министерството на отбраната бяха проведени работни срещи в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM)

[post-views]
В Министерството на отбраната бяха проведени работни срещи в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM)

Четиридесет и седмата среща на Политико-военния направляваш комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (PMSC) и четиридесет и шестата среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM-CC) бяха проведени днес, 16 март, в Министерството на отбраната. Заради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, срещата беше проведена посредством видеоконферентна връзка.

Заседанията бяха ръководени от председателя на PMSC/SEDM-CC и заместник-министър на отбраната Йордан Божилов. В състава на българската делегация са включени още Даниела Григорова – директор на Секретариата на SEDM, експерти от Министерството на външните работи на Република България, дирекция ,,Отбранителна политика и планиране“ на Министерството на отбраната и Секретариата на SEDM.

В рамките на форума бяха обсъдени постигнатият напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Изнесени бяха презентации за дейността през 2021 г. на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) и свързаните с Процеса SEDM проекти като „Female Leaders in Security and Defence“ (FLSD) и „Interconnection of Military Hospitals“ (IMIHO). Обсъдена беше подготовката за предстоящите през 2022 г. събития в рамките на Процеса като международното учение SEESIM-22, срещата на заместник-началниците отбраната през юни 2022 г. в Любляна и срещата на министрите на отбраната на страните от SEDM, чиито домакин през есента на т.г. ще бъде Република България и др.

Република България предложи текст на съвместна декларация на министрите на отбраната на страните от SEDM по обстановката в Украйна. Декларацията ще бъде приета след съгласуване с всички участващи в Процеса държави.

Република България е ротационен председател на Процеса SEDM от 1 юли 2021 г. за срок от две години. Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и е един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в сферата на сигурността. България е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше реализиран в периода 2009-2011 г. Страната ни беше и първият домакин на SEEBRIG от 1999 г. до 2003 г.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани