Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов: България е защитена

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов: България е защитена

Правим всичко възможно да гарантираме суверенитета на страната, категоричен е началникът на отбраната

„България е защитена, правим всичко възможно да гарантираме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в предаването „Панорама“ по БНТ. По думите му кризата е била очаквана, в голяма степен и инвазията на фона на струпването на групировка на границата с Украйна и на неуспеха на дипломатическите усилия. „Това обаче, което не очаквах, е мащабът на кризата“, подчерта началникът на отбраната. От военна гледна точка според него е изненада устойчивостта на украинските въоръжени сили, на силите за териториална отбрана, на силовите структури и на консолидацията на украинското общество. В началото оценките не са били такива.

Адмирал Ефтимов познава много добре района и направи сравнение с времето от 2014 г. Преценката му е следната: „Явно за 8 години са научили много уроци, предприети са мерки за повишаване на боеспособността на украинската армия, изучени са тактиките на водене на съвременни бойни действия, прилагат се иновативни методи, надеждни логистика, система за командване и управление, устойчиви комуникации“.

Стана ясно, че у нас предстои първото развръщане на Ф-35 извън територията на Нидерландия. „Патрулирането на испански, а по-късно на нидерландски самолети заедно с българските изтребители, не е само заради закъснението на доставката на Ф-16“, уточни адмиралът.

По думите му съюзни самолети патрулират в нашето небе още от 2016 г., когато на срещата на върха на НАТО във Варшава е взето решение за усилване на охраната на въздушното пространство на Румъния и България.

Началникът на отбраната уточни, че не е правилно да се говори за батальон, а за бойна група. По инициатива на военните органи на НАТО се е оформила идеята да се създадат бойни групи на територията на България, Румъния, Унгария и Словакия по подобие на засиленото предно присъствие на Алианса в прибалтийските държави и Полша. Началникът на отбраната каза още, че не са обсъждани опции за предоставяне на самолети МиГ-29 на Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани