Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изграждат военни жилища в имоти на МО в Пловдив

[post-views]
Необходими са бързи решения за сигурността на България и НАТО

Спирдон СПИРДОНОВ

Без социална политика службата в армията е непривлекателна, смята министърът на отбраната Драгомир Заков

Изграждането на съвременна армия не може да стане без социална политика, която да отговаря на потребностите на военнослужещите не само в настоящия момент, но и през следващите години, смята министърът на отбраната Драгомир Заков. Част от социалната политика, продължи той, е осигуряване с жилища, без които военната служба е недостатъчно привлекателна. Това каза министърът в отговор на въпрос на народния представител Стефан Шилев за безвъзмездно прехвърляне на имоти на МО на Община Пловдив в квартал „Гладно поле“.

В Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. е предвидено осигуряването на по-висок социален статус на военнослужещите, което включва и възможност за осигуряване на достатъчен брой жилища във ведомствения жилищен фонд на МО, посочи още министърът. В тази връзка се предвижда учредяване на право на строеж на имоти в управление на Министерството, ситуирани в населени места, където има реална необходимост от жилища. През 2022 г., бе отбелязано в отговора, се прави актуализация на имотите, върху които да се реализират процедури по отстъпено право на строеж. В обхвата на тези предложения попадат и въпросните имоти в квартал „Гладно поле“. Така че визията на МО за имотите в този квартал е за осигуряване на жилища на военнослужещите и цивилните служители в гарнизон Пловдив. Предвид на поети и изпълнени ангажименти по сключени споразумения предстои да се направят допълнителен анализ и оценка на всички факти и обстоятелства, след което МО ще вземе решение по целесъобразност по отношение на безвъзмездното прехвърляне на имоти в собственост на Община Пловдив, стана ясно от думите на министъра.

През 1999–2021 г. са освободени значителен брой войскови райони, които са с отпаднала необходимост за Българската армия, отговори на въпрос на народния представител Петър Петров министърът на отбраната Драгомир Заков. Той посочи, че Министерството на отбраната има утвърдена визия, която е свързана със Стратегическия преглед на отбраната за 2020–2032 г. и е съобразена с основните принципи и намерения за развитието на Въоръжените сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. През последните четири години със заповед на министъра на отбраната са открити и проведени 313 тръжни процедури, от които 104 са завършили със сключени договори, т.е. с продажби. Сумата е 79, 309 млн. лв. Безвъзмездно са предоставени 75 имота и 24 апартамента.

Най-ново

Единична публикация

Избрани