Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Христо Ганецовски: РТВ „виждат“ достатъчно

[post-views]
Полковник Христо Ганецовски: РТВ „виждат“ достатъчно

Радарните ни постове, декларирани за работа към ПВО и ПРО на НАТО, са преминали над двайсет успешни проверки по стандартите на TECHEVAL, казва командирът на  База за командване, управление и наблюдение (БКУН) във ВВС

Спирдон СПИРДОНОВ

Полковник Христо Ганецовски е роден на 06.01.1967 г. в гр. Червен бряг. През 1986 г. е завършил ССВВУ по специалността „Експлоатация и ремонт на авиационната техника“ и започва службата си като техник на самолет L-29 в 1 уае на 2 УАП – Щръклево. Завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ по специалността „Летец-пилот за ВВС“ през 1992 г. и е разпределен във 2 иае на 18 ИАП, базирана на летище Габровница. До 2000 г. преминава през основните командни длъжности за летателния състав на ниво ескадрила, а след завършване на ФКЩ на ВА „Г. С. Раковски“ служи като инспектор-пилот и началник на сектор в щаба на кПВО и КВВС до 2013 г. През този период е преминал курс за подготовка като оценител в област „Операции“ по програма TACEVAL и е бил национален представител в органите на НАТО по С2, ПВО и ПРО. След завършване на ФНСО на ВА „Г. С. Раковски“ е назначен за зам.-командир на БКУН, а от 2018 г. е командир на базата. Женен, с един син. Владее английски, френски и руски език.

– Г-н полковник, бихте ли ни върнали към началото на съвременните Радиотехнически войски (РТВ) на Българската армия?

– Началото на съвременните РТВ е поставено в далечната 1952 г.  на основание на министерска Заповед 00108/18.03.1952 г. На базата на отделните батальони за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка се формират три полка ВНОС, които влизат в състава на ПВО на територията на страната.През годините РТВ преминават през много трансформации, като от 2012 г. те са в състава на новосформираната База за командване, управление и наблюдение.  През тези седем десетилетия РТВ се променят и постоянно следват научно-техническия прогрес и новите изисквания на воденето на наблюдение на въздушното пространство както в мирно, така и във  военно време.      

– Наричате РТВ „електронните очи“ на ВВС. Каква е Вашата оценка като командир? Добре ли виждат?

– Да, така е. Тези „електронни очи” осигуряват много важна радарна информация в реално време, която е необходима за вземане на решения от всички командни нива във ВВС и МО.  Особено важна е тази информация за ефективното изпълнение на мисията Air policing от наши и съюзни изтребители. Мога да кажа, че оценката ми за работата на РТВ е отлична и те „виждат“ достатъчно, за да осигурят изпълнението на поставените задачи.

– Българските РТВ са неделима част от интегрираната система на ПВО и ПРО на НАТО. Това е признание, но и голяма отговорност, особено днес, когато на няколко стотици километри от нас има война. Какво изисква това от тях?

– Мога да споделя, че към настоящия момент радарните постове, декларирани за работа към ПВО и ПРО на НАТО, са преминали над двайсет успешни проверки по стандартите на TECHEVAL. Ограничените ресурси и затруднените доставки на резервни части и модули изискват от личния състав пълна отдаденост и максимално натоварване за покриване на тези стандарти. Относно военните действия, всички видяха, че  първостепенни цели на въздушните удари са радарите, летищата и ЗРВ системите, тоест цялата  система за ПВО, и затова е важно след оценка на конкретната ситуация своевременно да се вземат мерки за разсредоточаване и маньовър на войските, което е и основна тема на ежегодните ни тактически учения.

– В Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2020 г. е записано, че намиращите се на въоръжение във Военновъздушните сили радари, формиращи радарното покритие, се поддържат с изключителни затруднения, което налага приоритетното реализиране на проекта за придобиване на нови трикоординатни радари. Очаквате ли скорошно развитие на този проект?

– Проектите са два, един основен и втори – допълнителен, по които подпомагаме дирекция КИС–МО.Първи е проектът, по който работим в тясно сътрудничество с Командването на ВВС за „Придобиване на нови трикоординатни радари”. Изготвени са документ за инвестиционен проект (ДИП) и проект за инвестиционен разход (ПИР) съгласно регламентиращите документи на МО. За да се реализира проектът, е необходимо същият да бъде осигурен финансово. Този проект е от първостепенна важност за нас от РТВ на ВВС, като  по него предвиждаме да придобием пет радара за далечно откриване и два за близко, като последните е необходимо да са мобилни или транспортируеми. Силно се надявам проектът да започне да се осъществява реално от 2023 или 2024 г. Важно е също след изтичане на периода на гаранция на новите радари, да имаме и интегрирана логистична поддръжка за поне пет или десет години. В общата цена също предвиждаме да бъде включено обучението на личния състав, който ще експлоатира тези радари. Осигуряването на финансови средства за логистиката на радарите е нужна почти колкото закупуването им, като тези средства са задължителни за безпроблемното и ефективното им използване в бъдеще.

– А вторият?

– Вторият от проектите се осъществява от края на 2019 г.  съгласно решение на Военния комитет на НАТО. С прилагането му режимът за опознаване „свой–чужд” на бойните платформи е променен и усъвършенстван. Новият режим предлага подобрена идентификация, по-голям обхват, способности и сигурност. Тази подобрена идентификация на въздушните обекти и тяхната национална принадлежност се постига чрез комбинираното използване на номер за национален произход и номер за идентификация на платформата. Транспондерът в новия режим отговаря с криптирани съобщения и предлага повишени възможности за предаване на данни и докладване на местоположение.

– Какви са впечатленията Ви от професионализма и мотивацията на РТВ специалистите пред радарите, в машините и кабините, в едни от най-труднодостъпните точки на нашата Родина? Има ли дефицит от кадри и как преодолявате подобен проблем?

– Според мен мотивацията на специалистите от РТВ все още е висока и това се дължи на предаваната между поколенията любов и отдаденост към избраната военна професия. Съставът е минимално достатъчен за изпълнение на задачите. Некомплектът не е голям – около 15% и се надявам с постъпването на младите лейтенанти през август да попълним поне офицерските места.

– Какво бъдеще отреждат за РТВ Програма 2032 и План 2026?

– План 2026 и Програма 2032 не предвиждат големи промени в РТВ, но войските са силно зависими от финансиране на проекта и придобиването на новите радари, защото всяко едно закъснение от подписването на този договор води след себе си поне още 18 месеца закъснение, докато пристигне първият нов радар. За оперативната му готовност ще са необходими още няколко месеца. В бъдеще към 2030 г. ще са необходими още няколко нови радари за подмяна на цялата система за наблюдение и логистика на българските радари, тъй като радарното покритие не е плътно при нашия преобладаващо планински релеф.

– Какво ще пожелаете на тези, които отдадоха десетки години служба в РТВ и на тези, които днес продължават тяхното дело?

– На първо място от името на Командването на БКУН и лично от мое име искам най-сърдечно да благодаря на всички военнослужещи и цивилни служители от РТВ за положените усилия и преодолените трудности в тяхната високоотговорна и трудна професия и да ги поздравя по повод на 70 години от създаването на войските.Още веднъж искам да изкажа нашата благодарност и на всички ветерани, работили и свързани с каузата РТВ – да бъдат живи и здрави и да знаят, че следвайки примера им, идващите след тях правят и невъзможното, за да ги има войските и да е чисто небето над страната ни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани