Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната ни Алма матер учреди медали за отличници

[post-views]
Военната ни Алма матер учреди медали за отличници

Идеята е на началника на отдел „Учебна дейност“ полковник Борислав Калчовски.

„Идеята за създаването на медали за отличили се обучаеми във Военна академия „Г. С. Раковски“ беше основана на това, че досега не е съществувала такава традиция. Отчитайки това, когато завършват випускниците ни, ние им връчваме книги или други награди. Коментирахме това с началника на Академията, споделих идеите си за създаването на медали, той ми даде картбланш да работя по въпроса и няколко месеца работихме с екип.“ Това каза пред военния вестник началникът на отдел „Учебна дейност“ във военната ни Алма матер полковник Борислав Калчовски.

Изработени са били пет–шест вида медали, за да има избор и да могат да предложат различни варианти за наградни знаци. „Те трябва да бъдат морална награда, която да има и стойност за всеки завършил Академията. Целта е да остане нещо веществено след завършването, за да има историческа следа в спомените. Това е видимото доказателство за положени усилия, които не са останали незабелязани“, твърди полковник Калчовски.

След изработването на моделите на наградни знаци те са били предложени на Академичен съвет. Избран е един от вариантите, който след това с поръчка е изработен и така се стига до това хубаво изделие, което вече има и статут.

„Не съм имал предвид, че е търсен отзвук за мен или за друг от екипа, важното беше тези, които получават наградата, да бъдат удовлетворени от труда, който са положили, и знанията, които са получили при нас.  Когато разработвахме вариантите на отличията, единствено се ръководехме от символите, които са поставени на различните знаци. Целта беше да придадем различна тежест на различните знаци, за да имат йерархия и статут за първенеца на випуска, първенеца на специалността и отличника.  По този начин трябваше да се отрази успехът на основата на конкретните знания и постигнатите резултати“, каза още началникът на отдел „Учебна дейност“ във ВА.

Той и собственикът на фирмата, която изработва такива материали, Иван Тодоров са дизайнерите на медалите. „Така според мен ще остане траен спомен за завършилите, че усилията, които са положили, за да постигнат подобен успех, не са останали незабелязани, но са били оценени подобаващо. Това е основният ни мотив“, твърдят авторите на отличията.

Наградните знаци са изработени от месинг. Това е по-здрав материал и изглеждат много хубави, дори са впечатляващи.

Изработен е и статут на отличията. Там е написано на кого ще се връчват те по категории при завършването на випуска, като той е отдаден и в заповед на началника на ВА „Г. С. Раковски“, приет е и с решение на Академичния съвет. По този начин се създава една много хубава традиция.

„Тази инициатива не беше свързана с реклама, целта беше единствено и само да има начин за поощряване на хората, които демонстрират усилия и които придобиват знания, за да не останат те с убеждение, че трудът, който са положили по време на обучението си във Военната академия, е напразен и не е оценен. Това е спомен, който ще остане вечен, защото всичко останало е преходно“, смята полковник Калчовски. 

 Уникално по рода си признание

За първи път през октомври 2021 г. са били връчени тези медали. Президентът на България е наградил първенеца на випуска от слушателите. „Това беше най-голямата изненада, защото нито студентите, нито слушателите знаеха. Първенецът на випуска от класното на ВМС беше много развълнуван и се закичи с отличието, което бяхме подготвили“, споделя полковник Калчовски.

На церемонията на випускния акт се дава не просто една диплома, тогава се четат заповеди и всички получават едни и същи отличия и признание. С тези медали наистина се създава традиция, защото това е уникално по рода си и го няма никъде другаде.

„Проверявах в другите ВУЗ-ове какви медали има. Намерих подобни във фармацевтичния факултет за отличен успех. В Техническия университет има правила за наградни знаци, но не се дават отличия на първенец на випуска и първенците на специалности. Във военнообразователната система никъде няма такива отличия. Мисля и че никога досега не са били връчвани такива наградни знаци. В миналото имаше медали само за отличен успех, а сега това е нашият скромен принос да създадем една красива традиция“, категоричен е полковник Борислав Калчовски.

Награди със задна дата!?

Полковник Борислав Калчовски призна, че не е очаквал толкова сериозен отзвук и така положително да се възприеме учредяването на такива отличия и от слушателите, и от студентите. Техните нагласи са били много положителни.

Студенти, които са завършили Военната академия и са положили същите усилия, са поискали да получат такива медали със задна дата. Това обаче няма как да се организира. „Това за мен е едно добро начало всеки да се бори за такъв медал и да го заслужи с усилията, които полага по време на обучението си при нас. Това е най-важното, че усилията са забелязани, те и досега бяха забелязани, но сега това е овеществено по-ярко“, смята началникът на отдел „Учебна дейност“ във военната ни Алма матер.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани