Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция отбелязва 60-ата годишнина от края на войната в Алжир

[post-views]
Франция отбелязва 60-ата годишнина от края на войната в Алжир

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази днес оптимизъм за „помирението на спомените“ за войната в Алжир, като заяви, че поема отговорността за оспорваните си понякога възпоменателни прояви. Той говори по случай 60-ата годишнина от склочването на Евианските споразумения и спирането на огъня в Алжир, предаде Франс прес.

Кандидатирал се за нов мандат, държавният глава каза, че смята и занапред „да протяга ръка“ на алжирските власти, при все че инициативите, лансирани по време на мандата му, не подобриха трайно отношенията между Алжир и Париж.

„Поемам отговорността за тази ръка, протегната“ на Алжир, заяви той пред 200 участници в скромна церемония в Елисейския дворец, на която не присъстваха алжирски официални лица, макар да бе поканен посланикът в Париж.

„Мнозина ще ми кажат: правите всичко това, но не работите сериозно, тъй като Алжир не помръдва (. . .) Всички мои предшественици се сблъскваха със същото нещо“, каза Макрон. Но добави: „Според мен Алжир някой ден ще извърви този път“.

Алжир не се включва във френската възпоменателна кампания и настоява за официални извинения от Франция заради колонизацията. „Отвратителните престъпления от колонизацията няма да бъдат забравени и за тях не може да има давност“, заяви днес президентът Абделмаджид Тебун.

Шейсет години по-късно датата 19 март 1962 г., когато влезе в сила подписаното предния ден примирие между френската армия и борците за независимост на Алжир, все още е обект на полемики във Франция.

През 2012 г. тя бе обявена със закон за „Национален ден за възпоменание и поклонение пред паметта на цивилните и военните жертви от войната в Алжир и сраженията в Тунис и Мароко“.

Но според французите, репатрирани от Алжир, Евианските споразумения не бележат края на войната в Алжир, започнала през 1954 г., тъй като насилието продължи, докато Алжир не получи независимост на 5 юли 1962 г., и приключи едва с изселването на стотици хиляди хора във Франция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани