Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО критикува някои европейски държави заради „внезапното“ вдигане на антиковидните мерки

[post-views]
СЗО критикува някои европейски държави заради „внезапното“ вдигане на антиковидните мерки

Няколко европейски държави, включително Германия, Франция, Италия и Великобритания, отмениха своите антиковидни мерки твърде внезапно и се оказват изправени пред рязко нарастване на случаите под въздействието на подварианта BA.2 на варианта Омикрон, заяви днес високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес.

На пресконференция по време на посещение в Молдова, директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че настоящата епидемична ситуация на континента изисква бдителност, но добави, че остава „оптимист“.

В момента броят на случаите на КОВИД-19 се увеличава в 18 от 53-те страни, за които отговаря европейският клон на здравната агенция на ООН.

„Държавите, в които наблюдаваме особено голям ръст, са Великобритания, Ирландия, Гърция, Кипър, Франция, Италия и Германия“, каза Клуге. Той отбеляза, че „тези страни внезапно“ са преминали от „прекалено строги“ към „недостатъчни“ мерки.

По данни на СЗО броят на новите случаи в Европа е намалял рязко след пика си в края на януари, но отново е започнал да се покачва от началото на март.

Според епидемиолози този ръст се обяснява по-конкретно със сегашното преобладаване на подварианта BA.2 на Омикрон, който е приблизително 30 процента по-заразен, но не е по-опасен от своя предшественик BA.1.

През последните седем дни в европейската зона на СЗО са регистрирани над 5,1 милиона нови случая на коронавирус и 12 496 починали от КОВИД-19. С това общият брой на заразените, установени на континента от началото на пандемията, е достигнал близо 194,4 милиона, а този на смъртните случаи е над 1,92 милиона.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани