Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново подсилване на източния фланг на НАТО

[post-views]
Столтенберг заяви, че Русия може да се опита да използва химически оръжия

НАТО планира допълнително подсилване на източния си фланг със създаването на 4 нови бойни многонационални батальона в България, Унгария, Словакия и Румъния. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди извънредната среща лидерите на 30 – членната организация, която ще се поведе на 24 март в Брюксел.

Живеем в една нова реалност за нашата сигурност, която изисква да пренастроим в дългосрочен план отбранителните и възпиращите способности на НАТО,  посочи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той допълни, че очаква лидерите на страните-членки да одобрят укрепването на пакта във всички области – по суша, въздух и море.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Първата спъпка ще е разгръщането на 4 нови бойни батальона на НАТО – В България, Унгария, Словакия и Румъния. Това означава, че с бойните групи в Балтийските страни и Полша ще имаме вече осем многонационални бойни групи на НАТО по източния ни фланг – от Балтика до Черно море.“

Наред с подсилването на източния си фланг НАТО ще продължи да оказва подкрепа на Украйна, с предоставянето на военна и финансова помощ, с която страната да се защити от руската агресия, заяви още Столтенберг и призова Русия да прекрати с ядрената си реторика.

Генералният секретар за пореден път зааяви, че НАТО няма планове да изпраща сили в Украйна, нито да наложи зона, забранена за полети, защото това би довело до разрастването на конфликта.

В дневния ред на лидерите на страните-членки на Алианса ще влезе и Китай, заради активната политическа подкрепа на страната към действията на Русия, каза Столтеберг и не скри опасенията на страните членки, че Пекин обмисля и предоставянето на военна помощ за Москва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани