Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

[post-views]
Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че НАТО ще бъде готов да посрещне всякакви бъдещи предизвикателства в новия и по-застрашаваща среда за сигурността, съобщават СиЕнЕн и „Индипендънт“.

„Ще приемем актуализирана стратегическа концепция, за да гарантираме, че НАТО е готов да посрещне всяко предизвикателство в новата и по-опасна среда за сигурност“, каза Байдън в изявление.

По-рано правителството на САЩ наложи нов кръг от санкции срещу Русия, докато страните-членки на НАТО излязоха с изявление, в което призоваха Русия да приложи незабавно прекратяване на огъня в Украйна и да се включи в „надеждни преговори“.

Белият дом намекна, че президентът Джо Байдън може да посети границата на Украйна като част от четиридневното си пътуване. Прессекретарят Карин Жан-Пиер направи забележки на борда на Air Force One. Репортер попита дали той ще посети границата на Украйна или ще се срещне с бежанци.

„Ясно е, че ще дадем повече насоки за това как ще изглежда петъкът. Но от съображения за сигурност да не навлизаме в подробности“.

Байдън каза в изявление, че НАТО остава силен и единен и обеща продължителна подкрепа за Украйна след срещата на върха на НАТО в четвъртък в Брюксел.

„Лидерите на НАТО се срещнаха днес един месец след непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна, за да потвърдят нашата силна подкрепа за украинския народ, нашата решимост да държим Русия отговорна за нейната брутална война и нашия ангажимент за укрепване на Алианса на НАТО“, каза Байдън.

Байдън отбеляза, че лидерите са успели да чуят украинския президент Володимир Зеленски чрез видеоконферентна връзка и заяви в изявлението, че НАТО и Съединените щати „ще продължат да подкрепят него и неговото правителство със значителни и нарастващи количества помощ за сигурност за борба с руската агресия и да отстояват правото си на самозащита.“

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани