Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Г-7 и ЕС блокират руските транзакции със злато

[post-views]
Г-7 и ЕС блокират руските транзакции със злато

Групата на седемте най-развити демократични икономики и Европейският съюз ще блокират транзакциите със злато от резерва на руската централна банка, обяви Белият дом. Целта е да се ограничат възможностите на Русия да заобикаля наложените ѝ вече икономически санкции.

Отделно Съединените щати обявиха днес нови санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна. Замразяват се американски авоари на 328 депутати от долната камара на руския парламент и на изпълнителния директор на „Сбербанк“ Герман Греф.

Под американските санкции попадат и 48 компании от отбранителната индустрия на Русия.

Великобритания разшири своя санкционен списък с 59 руски и беларуски граждани и юридически лица. Герман Греф е сред тях, както и Полина Ковальова, за която се смята, че е доведена дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров. Лондон санкционира и групата „Вагнер“ – частна армия наемници, за която се твърди, че се опитва да убие украинския президент Зеленски.

„Форин офис“ отчита, че под британски санкции са вече руски банкови авоари за общо половин трилион паунда, както и 150 милиарда паунда на олигарси и семействата им.

Властите в Швейцария съобщиха, че до момента там са замразени над 6 милиарад долара руски авоари.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани